Мит о руској и кинеској претњи Британцима изговор за повећање нуклеарног арсенала

© AP Photo / Alastair GrantЗаставе Велике Британије испред Вестминстерске палате у Лондону
Заставе Велике Британије испред Вестминстерске палате у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Британци су створили мит о „руској и кинеској“ претњи, иза којег се крију како би повећавали свој нуклеарни арсенал, оцењују руски експерти након најаве британске владе да ће број нуклеарних бојевих глава повећати за више од 40 одсто.

У извештају британске владе наводи се да ће Лондон повећати нуклеарни арсенал са 180 на 260 бојевих глава, иако се Британија као потписница Споразума о неширењу нуклеарног наоружања обавезала да постепено смањење тог оружја. Министар спољних послова Доминик Раб је бранио ову одлуку као „политику коначног осигурања“ од претњи непријатељских држава.

Британци повећавају нуклеарни арсенал уз помоћ САД

Сама Велика Британија, према речима војног експерта Константина Сивкова, у овом тренутку нема могућности за производњу нуклеарног оружја и користи ракете које јој испоручују Сједињене Државе. Сивков додаје да се главни нуклеарни потенцијал Велике Британије налази на нуклеарним подморницама типа „Резолушн“ (Resolution class), од којих свака носи 16 ракета америчке производње „Трајдент 2“.

„Ове ракете се разликују од оних које се користе на америчким подморницама, јер имају мање бојевих глава. А Велика Британија тренутно има 180 нуклеарне бојеве главе на таквим ракетама. Односно, ако Британци повећају број нуклеарних бојевих глава за отприлике 100 комада, то значи да још једна или две атомске подморнице треба да буду пуштене у рад. Или ће можда Американци Британцима дати исте ракете, али са више бојевих глава. Тада ће они моћи да повећају свој нуклеарни потенцијал без увођења нових атомских подморница. С обзиром на економску ситуацију у Великој Британији, друга опција је реалнија“, рекао је Сивков.

Експерт појашњава да разлог због ког Британци све ово раде управо сада је једноставан — свет иде ка озбиљној реорганизацији и сви то одлично разумеју. По његовом мишљењу, западна цивилизација губи своју позицију светског лидера, а земље Југоисточне Азије, попут Кине и Индије, долазе до изражаја када је реч о економији. Такође, Русија, која је раније доживљавана као земља која је изгубила Хладни рат и која је престала да буде озбиљан играч на светској арени, последњих деценија је демонстрирала повратак статуса геополитичког центра моћи.

„У овим условима, с обзиром на глобалну економску кризу, ово стање ствари представља озбиљну претњу за благостање западних земаља. Стога они започињу трку у нуклеарном наоружању, покушавајући на тај начин да надокнаде своје неуспехе у економији, који су повезани за пандемијом ковида-19 и неефикасношћу читавог економског система Запада“, навео је војни експерт.

Нуклеарно оружје гаранција безбедности

Војни стручњак Виктор Литовкин каже да Британци не теже повећању или смањењу количине нуклеарног оружја, већ ка томе да од Британије направе једну од најмоћнијих држава на свету. А по његовом мишљењу, без нуклеарног оружја ниједна држава данас не може бити најјача. 

„На пример, Бразил је јака земља са развијеном индустријом, али нема нуклеарног оружја. То је земља Трећег света. И многе друге државе које би могле бити међу водећим на планети, трпе поразе без нуклеарног оружја. Односно, ако имате нуклеарно оружје, нико вас не напада. А ако немате, онда ћете се претворити у Ирак, Либију или Сирију. Генерално, важно је да моћнике који представљају НАТО или Сједињене Државе не може зауставити ништа осим нуклеарног оружја“, нагласио је Литовкин.

Литовкин наводи као пример и Северну Кореју која има нуклеарно оружје и подсећа да је Доналд Трамп пребацио три групе носача авиона до територијалних вода Северне Кореје, али се није усудио да је нападне. Он оцењује да се бивши амерички председник бојао јер би Северна Кореја могла да искористи нуклеарно оружје и нападне Јужну Кореју где се налазе америчке трупе. То би били озбиљни губици за Сједињене Државе, а Доналд Трамп би отишао са функције председника пре времена. 

Централни трг Ким Ил Сунга у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Упозорење Америци из Северне Кореје: Ако желите да спавате мирно, не „ширите смрад“

„Дакле, без обзира на Споразум о неширењу нуклеарног оружја, оно је гаранција безбедности и суверенитета било које државе. Стога Велика Британија обнавља свој нуклеарни арсенал, а да ли ће она имати 120 или 160 нуклеарних бојевих глава није од велике важности, у поређењу са Русијом која има око 4300, САД-ом који има око 3800 и Кином — око 320“, навео је он.

Експерт закључује да ни Кина, ни Русија никада нису напале Велику Британију и неће је напасти и да генерално, осим НАТО-а чија је чланица Велика Британија, нико није покренуо ниједан агресиван рат у протеклих тридесет година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала