Научници у Србији праве супербрзи хибридни тест на корону, прототип до краја године

© Depositphotos.com / Alexraths Научници у лабораторији
Научници у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Докторка Тања Ћирковић Величковић, редовни професор Хемијског факултета и дописни члан САНУ рекла је да њен тим ради на развоју брзог антигенског теста за детекцију вируса корона чије све компоненте ће бити произведене у Србији. Она је најавила да ће први прототип теста бити завршен до краја године.

Србија ће развити алтернативну и одрживу технологију детекције вируса корона која неће зависити од глобалне доступности ПЦР тестова. То је циљ пројекта КАПСИДО који у оквиру Специјалног програма истраживања ковид 19 финансира Фонд за науку.

Докторка Тања Ћирковић Величковић рекла је за РТС да сви већ знају да за детекцију вируса корона постоје ПЦР тестови, којима се детектује нуклеинска киселина, затим постоје тестови којима се детектује присуство антитела и трећа врста су антигенски тестови. 

"Антигенским тестовима се користе специфична антитела произведена у животињама да би се показало присуство самог вируса", објаснила је докторка Ћирковић Величковић.

Према њеним речима, предност антигенских тестова су што се резултати брже добијају у року од неколико сати, а они су једноставнији и јефтинији.  

Брзо тестирање на ковид 19 - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Русија регистровала први тест за откривање „британског“ соја короне

"Мана ових тестова је да није довољно осетљив, потребно је да се вирус развије у организму да направи довољно протеина да би могло да се детектује", каже професорка и додаје да они ипак могу да се унапреде што је и тема њиховог пројекта.

Напоменула је да ће у њиховим истраживањима направити прототип стандардног антигенског теста, а дали су предлог да се он унапреди како би се подигао ниво детекције вируса, чиме би се добио хибрид имунометоде и ПЦР методе који ће имати високу осетљивост.

"Оваквих тестова још увек нема у свету, они се примењују у детекцији токсина", рекла је докторка. 

Очекује да ће основни прототип бити произведен до краја године, а почели су са радом на пројекту пре три месеца. Након тога, требало би да имамо и алтернативне тестове.

"Ми смо мудро одабрали протеин, корона вирус има четири главна протеина. Један од њих за које сви знају врло брзо мутира, али ми смо одабрали други протеин па ћемо имати мање проблема у његовој детекцији, а са друге стране он се јако споро мења и у научним круговима се зове високо конзервиран протеин", објаснила је докторка Величковић.

Навела је пример да је сада за ПЦР потребно 12 до 24 сата, а да тестови које они развијају могу бити готови и за 15 минута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала