Нови детаљи о дигиталним сертификатима: Три димензија података за слободно кретање

Границе Шенгена, ЕУ илустрација
Границе Шенгена, ЕУ илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Дигитални сертификати, које ће бити предложени сутра у Бриселу, за циљ имају да представе здравствено стање особе која га поседује, а све у циљу олакшавања кретања грађана унутра ЕУ, речено је у Европској комисији.

"У питању нису пасоши о вакцинацији, већ дигитални сертификати који су намењени слободном кретању у контексту пандемије ковид 19”, каже портпарол ЕК Ерик Мамер.

У Бриселу наглашавају да ће сертификати имати тзв. три димензије података.

”Инфомације дакле могу бити о томе да ли је особа вакцинисана, да ли има ПЦР тест или је пак имуна услед опоравка од ковид 19 инфекције”, објаснио је Мамер.

У Бриселу наводе да ће, после предлагања сертификата, наставити да раде на подацима који су и даље непознати, а односе се на питање имунитета, односно преноса инфекције у случају да је особа имуна након вакцинације или прележане болести. 

 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Вучић о најави Брисела о ковид пасошима: Грађани Србије да не брину, моћи ће да путују

За Тањуг су у Европској комисији јуче потврдили да ће се дигитални зелени сертификати односити само на грађане ЕУ и њихова путовања унутар Шенгена, а да се још утврђују стандарди за документа која би могла бити потребна грађанима Србије и трећих земља за путовање у ЕУ.

У Бриселу додаје да се ти стандарди утврђују на међународном нивоу, док су дигитални сертификати унутрашње питање ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала