Одлучено: Од сутра затворено све на пет дана, осим прехране, апотека и пумпи

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
У Србији ће од сутра бити затворено све осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи за точење горива, као што је и било претходног викенда, одлучено је на седници Кризног штаба Владе Србије за сузбијање вируса корона.

Та мера важиће пет дана, почевши од вечерас, радним данима и током викенда пред нама.

„Ово је у правом смислу компромисно решење, јер су мере на снази пет дана, а медицински део Кризног штаба тражио је да то буде 14 дана. Да ли ће се оне продужити или не зависи од свих нас, апелујем на максималну дисциплину. Дуго смо и жустро разговарали око мера, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације“, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је нагласила да неће бити ни полицијског часа, ни забране кретања.

„Вртићи настављају да раде у складу са свим епидемиолошким мерама. И нижи разреди основне школе ће највероватније од понедељка прећи на онлајн наставу“, додала је она.

Поште и банке ће радити, као и све државне институције и производни погони и капацитети, појаснила је Брнабићева, истичући да неће радити кафићи, ресторани, тржни центри...

Скијалишта и хотели настављају да раде, али кафићи и ресторани у њима неће радити, осим за госте хотела.

Она је истакла и да ће се појачати инспекције у скијалиштима.

„И данас ћемо, током дана, разговарати са онима који су у привреди посебно угрожени овим мерама - додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима, свима који изузетно трпе због мера, које су неопходне да би се заштитило здравље“, рекла је Брнабићева.

Пренела је да је јуче имала два састанка са председником Александром Вучићем у вези са мерама, њиховим утицајем на привреду, али и на људе, пре свега младе, који у том смислу, највише трпе и осећају психолошки да им пролази младост у ковид режиму.

Разговарали су, такође, и са министром финансија о додатним мерама подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопима.

„Не могу ништа да обећам, осим да ћемо се трудити да свима њима колико год је могуће помогнемо да преживе све ово и на крају крајева да изађемо из овога као победници“, додала је.

Премијерка је поново апеловала на грађане да приме вакцину против ковида 19.

Она је навела да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви почну да стагнирају.

Брнабићева је најавила да ће бити удесетостручени капацитети ПЦР тестирања у Србији и да ће до почетка следеће недеље бити донет конкретан план о тестирању свих који улазе у нашу земљу и на који начин ће се то спроводити.

„Интенција је да повећамо капацитете, а посебно на границама како би сви који узлазе били тестирани. Тренутно правимо план како и чим будем имала конкретне информације обавестићу јавност. Видећемо да ли ће бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана“, навела је она.

Данашњој седници претходиле су вишедневне консултације медицинског дела штаба са представницима Владе Србије због погоршане епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

Због заразе вирусом корона, према последњим подацима, 4.516 пацијената је хоспитализовано, док се 219 особа налази на респираторима.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је пре седнице Кризног штаба да је пооштравање мера неопходно и да је сигуран да ће Кризни штаб који заседа донети адекватне мере и заштитити грађане и државу.

Он је додао да је озбиљан притисак на здравствени систем, да су болнице у Београду препуне и да готово нема места, а да су здравствени радници на измаку снаге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала