Рус оборио Гинисов рекорд: Заронио у дубину од 80 метара испод леда на Бајкалу /видео/

© Sputnik / Кирилл Шипицин / Уђи у базу фотографијаЛед на језеру Бајкал
Лед на језеру Бајкал - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Рус Алексеј Молчанов поставио је нови Гинисов рекорд – заронио ја на дубину од 80 метара испод леда Бајкалског језера, саопштила је прес-служба Федерације слободног роњења (фридајвинга) Русије.

Истиче се да је роњење испод леда у дубину једна од најтежих дисциплина слободног роњења, што је посебно тешко у леденој води.

„Слободно роњење за мене не представља само посао или хоби, него животни позив, и срећан сам што имам нову прилику да што већем броју људи испричам о тој невероватној врсти спорта“, рекао је Молчанов.

Према његовим речима, процес роњења није био толико тежак колико се у почетку чинио.

„Технички и психолошки је теже бити у тамној хладној води под ледом. То захтева припрему – ја тренирам, роним више од 15 година. То није тако страшно када почнеш да покушаваш, облачиш се како треба“, рекао је Молчанов.

Он је напоменуо да свој нови рекорд посвећује Бајкалу, који је за њега „симбол“ и јединствена природна појава.

Овај рекорд је већ 20. на листи Молчанова, четрнаестоструког светског шампиона и председника Удружења слободних ронилаца (фридајвера). Молчанов такође држи рекорд у роњењу са моноперајом у топлим водама – 2018. године је на такмичењу „Вертикал блу“ на Бахамима заронио на дубину од 130 метара, што је трајало три минуте и 55 секунди. Пре годину дана ронилац је препливао 180 метара испод леда са моноперајом, чиме је поставио још један Гинисов рекорд.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала