Тајне „Пећине ужаса“ у Јудејској пустињи: Библијски записи, мумија девојчице стара 6.000 година...

CC BY 2.0 / Ken and Nyetta / Dead Sea Scroll -- the World's Oldest SecretsЗаписи с Мртвог мора
Записи с Мртвог мора - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Најмање двe десетина фрагмената записа са Мртвог мора на грчком језику пронађено је током опсежних радова на ископинама у Јудејској пустињи, саопштила је Израелска управа за антиквитете, а пренео „Тајмс оф Израел“, додајући да је то први запис стар око 2.000 година који је откривен у последњих 60 година.

Изгледа да су свети текстови грчки преводи књига Захарија и Наума из Књиге дванаест малих пророка и написани су у две руке, а само је име Божје написано на хебрејском језику у телу текста, што је било типично за период Првог храма.

Међу новооткривеним фрагментима је и реченица из књиге Захарија:

„Ово су ствари које морате да радите: Говорите истину једни другима и чините истинску и савршену правду на својим капијама. И не смишљајте зло једни другима и не волите кривоклетства, јер све су то ствари које ја мрзим – говори Господ “.

Јединствени артефакти пронађени су у такозваној „Пећини ужаса“ у Нахал Хеверу, која лежи на око 80 метара испод врха стрме литице. У саопштењу за штампу Израелске управе за антиквитете наводи се да је пећина названа „Пећином ужаса“ јер је прошарана „клисурама и до ње се може доћи ризичним скоком низ стрму литицу“.

У ископавању је дошло до још једног, не мање запањујућег открића – вероватно најстарије корпе на свету. Претпоставља се да је исткани предмет стар 10.500 година, на основу тестова датирања радио-угљеником, које је спровела професорица Елизабета Боарето са Визман Института за науку у Реховоту. Корпа, коју су пронашли тинејџери из предвојне академије Нофеи Прат, остала је готово нетакнута захваљујући врућини и суши типичној за то подручје.

Током дубинског испитивања, археолози су пронашли и природно мумифициране остатке детета, вероватно девојчице, умотане у тканину. За тело са очуваном косом процењује се да је старо око 6.000 година.

Тим ангажован на ископавању пронашао је и новчић из времена озлоглашене, крајње узалудне побуне Бар Кохбе против Римљана и њихове владавине из 133. до 135 године нове ере. На кованицама се налазе јеврејски симболи типични за ту епоху – харфа и урма.

Од стотина до данас пронађених записа, само су три мање-више комплетна, док су остали фрагментирани и састоје се од око 25.000 ситних, релативно очуваних делова, кажу научници. Неки су на хебрејском, неки на арамејском, а неки на грчком језику.

Улажу се огромни напори како би се покушали реконструисати текстови из фрагмената користећи врхунске савремене технологије. Израелска управа за антиквитете је навела да је око 80 километара пећина Јудејске пустиње помно прочешљано, захваљујући и дроновима којима се испитују тешко доступна места.

Откако је бедуински пастир случајно уочио прве записе са Мртвог мора 1947. године, ови древни текстови су изузетно допринели нашем данашњем знању о јудаизму Другог храма и мноштву верских група и секти из којих су настали рабински јудаизам и хришћанство.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала