„Астра зенека“: Нема проблема са било којом серијом наше вакцине

© Flickr / VCU CNSДавање вакцине
Давање вакцине - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Астра зенека“ саопштила је данас да нема потврђених проблема са било којом серијом њихове вакцине против вируса корона и да додатне провере и тестирања која се раде говоре у прилог томе да нема места паници.

Након што се у јавности појавила информација да вакцина те компаније има везе са појавом тромбозе, из компаније наводе да је за њих безбедност људи најважнија и да се константно прати и проверава све што то доводи у питање.

Напомињу да је у Европској унији и Великој Британији вакцинисано више од 17 милиона људи који нису показали, ни у једној држави, симптоме повишеног ризика од плућне емболије, дубоке венске тромбозе или тромбоцитопеније у било којој старосној групи, нити у односу на пол особе.

„До 8. марта, компанија ’Астра зенека‘ је добила податак да је у ЕУ и Великој Британији од 17 милиона вакцинисаних људи, било забележено 15 случајева дубоке венске тромбозе и 22 случаја плућне емболије након примљене вакцине компаније ’Астра зенека‘. Ово је много мањи број него што би природно било да се поменути симптоми јаве код овако широке популације, а слично је и код осталих регистрованих вакцина против ковид 19 инфекције“, наводи се у саопштењу.

Истичу да су у клиничким испитивањима, иако је број тромбозе низак, они били нижи у групи вакцинисаних људи. Такође, није било доказа повећаног крварења код више од 60.000 учесника.

Око 17 милиона људи у ЕУ и Великој Британији примило је нашу вакцину, и број пријављених случајева с тромбозом је далеко нижи него у стотињак других случајева који се и очекују у широј популацији. Природа пандемије је таква да нас води до повећане пажње у индивидуалним случајевима и да превазилазимо стандарде наше праксе зарад безбедности шире популације, током извештавања о вакцинама“, рекла је Ана Тејлор, шефица медицинске службе компаније „Астра зенека“.

Додају да, што се тиче квалитета, нема потврђених проблема у вези са било којом серијом њихове вакцине, како оних које се користе у ЕУ тако и широм света и да у прилог томе говоре додатне провере и тестирања која се раде.

„Поновне контроле радимо и ми са наше стране, али и европски здравствени ауторитети независно од нас и до сада ни један поновљен тест није показао резултате који забрињавају“, наводи се у саопштењу.

Подсећају да је током процеса прављења вакцине урађено више од 60 тестова које је спровела „Астра зенека“ и њени партнери, али и више од 20 тестова су спровеле независне лабораторије.

„Безбедност популације нам је на првом месту. Досадашња истраживања не показују везу поменутих симптома и вакцине компаније ’Астра зенека‘. Да бисмо превазишли пандемију, важно је да се људи одазову позиву на вакцинацију", наводе из „Астра зенека“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала