Циљ је рат: Запад поништава резултате избора који нису ни одржани

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Уђи у базу фотографијаКурсанты полицейской академии в Дамаске на занятиях
Курсанты полицейской академии в Дамаске на занятиях - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Шефови дипломатија западних земаља позивају на непризнавање резултата будућих председничких избора у Сирији, унапред пресуђујући да они неће бити легитимни. Руски експерти оцењују да је ово шаблон већ виђен на изборима у Венецуели и Белорусији и наставак западне политике која има за циљ започињање још једне рунде грађанског рата у Сирији.

У заједничкој изјави министара спољних послова САД и западноевропских земаља, објављеном поводом 10.годишњице почетка рата у Сирији, западне дипломате, уз оцену да су за ситуацију у земљи одговорни сиријски председник Башар Асад и његове присталице, унапред проглашавају предстојеће председничке изборе у тој земљи за нелегитимне.

Министри спољних послова САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије изјавили су да ће избори које садашње руководство Сирије планира да одржи бити незаконити, једноставно зато што ће организацију избора водити Башар Асад ког они не признају као легитимног лидера државе, каже за Спутњик професор руског универзитета МГУ Андреј Манојло.

Запад пресудио да ће избори у Сирији бити нелегитимни

„Без обзира на то како су избори организовани, да ли ће бити поштени, непоштени, транспаренти, нетранспаренти, западне дипломате су већ донеле своју пресуду. Већ сматрају да ће ови избори бити незаконити. А ово је позната техника коју су Сједињене Државе користиле у односима са разним земљама. Исто је било и са председничким изборима у Венецуели, Боливији и Белорусији. Ово је шаблон који они прате.“

Манојло додаје да је овакав поступак са једне стране инструмент притиска на Башара Асада, а са друге, покушај да се одржи имиџ сиријског председника који постоји на Западу — имиџ диктатора, нехуманог ауторитарног лидера земље, који је нелегално на власти са тачке гледишта западних либералних вредности.

„Ако Асад победи на изборима, Запад неће признати његову победу. Сходно томе, Запад очекује да ће се појавити пуно оних који ће хтети да оспоре право Башара Асада да буде на власти. А ово ће покренути још једну „рунду“ грађанског рата у Сирији, што је управо оно што Запад покушава да постигне,“ каже експерт.

Задатак – држати Сирију под спољном контролом

Димитриј Јегорченков са Института за стратешка истраживања појашњава да се задатак који су себи поставиле западне земље када је реч о Сирији заправо није променио. По његовом мишљењу, ради се о фактичном уништавању постојећег система управљања, држањем уједињене Сирије под спољном контролом или под вођством унапред припремљених стручњака из редова опозиције, који ће у потпуности деловати у складу са западним интересима, како америчким, тако и европским.

© AFP 2023 / Joseph EidСиријци и даље инсистирају на томе да су избори у њиховој земљи, одређивање политичке будућности њихове земље и њен развој — питање које се не тиче ни Француске, ни Немачке, ни Италије, ни Велике Британије, чак ни Сједињених Држава.
Циљ је рат: Запад поништава резултате избора који нису ни одржани  - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Сиријци и даље инсистирају на томе да су избори у њиховој земљи, одређивање политичке будућности њихове земље и њен развој — питање које се не тиче ни Француске, ни Немачке, ни Италије, ни Велике Британије, чак ни Сједињених Држава.
„Најгори сценарио је распарчавање Сирије на неколико не зона утицаја, већ конкурентских квазидржава, које ће у режиму стварање непрекидног хаоса бити врло погодна зона за деловање западних компанија које ће одатле извозити природне ресурсе, што се већ дешава на подручју источно од Еуфрата. Стога је непризнавање избора доследан и логичан корак са њихове стране, који по ко зна који пут потврђује да их никакви демократски процеси заправо не занимају. Избори се колективном идеолошком одлуком унапред признају као нелегитимни“, каже Јегорченков. 

Послати позив западним посматрачима

Он додаје да Сирија и даље мирно реагује на ову изјаву која је објављена на ресурсима Стејт дипартмента. Експерт објашњава да Сиријци и даље инсистирају на томе да су избори у њиховој земљи, одређивање политичке будућности њихове земље и њен развој — питање које се не тиче ни Француске, ни Немачке, ни Италије, ни Велике Британије, чак ни Сједињених Држава.

„То се тиче само сиријског народа и само у овом правцу треба реаговати. Важно је да ове изборе и њихове резултате призна већина грађана Сирије,“  поручује Јегорченков.

Андреј Манојло сматра да Сирија треба да предложи западним земљама да пошаљу своје посматраче који ће потврдити демократски карактер будућих избора.

„Сиријске власти треба да осигурају да се посматрачи лично убеде да су избори демократски, законски, транспарентни и поштени. Ако западне земље одбију, онда ће то сведочити против њих“, закључио је Манојло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала