Додик: Ауто-пут Београд-Сарајево биће срце Балкана

CC0 / Pixabay / Ауто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Ауто-пут који ће преко Вишеграда да повеже Београд и Сарајево и градиће се преко Тузле и Бијељине биће срце Балкана, изјавио је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

„Ако идете са севера преко Љубљане за Скопље, можете ићи и преко БиХ, скратићете значајно комуникације, пружити алтернативе многима. Видели сте у примеру Добоја и Бањалуке, колико то значи и за једну и другу средину, али и све оне који користе ту комуникацију", навео је Додик.

Истакао је да брза саобраћајница иде из Источног Сарајева према Вишеграду, и спаја са са ауто-путем у Србији.

С друге стране иде преко Бијељине, и на крају ће спојити и Бањалуку у ту путну мрежу.

Важно је, казао је, имати стабилног партнера у погледу обезбеђивања финансија.

„У овом тренутку неће се радити елаборација везана за конкретне финансије, јер ће бити потребно да се направи нека врста пројекта, али идемо ка реализацији да се могу ангажовати фирме, које ће пројектовати. Ми смо већ на деоници пута од Раче према Бијељини извршили изузимање земљишта и уредили имовинско-правне односе“, рекао је Додик за Радио телевизију Републике Српске.

Имамо, истакао је, обећање од председника Србије Александра Вучића да ће на тој деоници помоћи са 100 милиона евра и веома брзо ће се кренути са радовима од моста на Рачи према Бијељини, па и према Брчком.

Напоменуо је велики значај што ће Турска стати иза целог пројекта поменутог ауто-пута који ће повезати Београд и Сарајево.

Турска је прихватила да кредитира и обезбеди новац и да главни извођачи буду турске фирме.

„То је уобичајена пракса, када имате овакве међудржавне аранжмане. Овај данашњи споразум и јесте у тој функцији да обезбеди синергију између компанија из Турске и Републике Српске и ФБиХ. Турска је присутна на нашим просторима и историјски, али и у последње време и привредно, далеко више у Србији него у БиХ. Реалне инвестиције су увек добродошле“, рекао је Додик, који се са члановима Председништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем јуче у Анкари састао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала