Никола Јокић – кошаркашки Анатолиј Карпов /видео/

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Никола Јокић, кошаркаш Денвер Нагетса, на мечу против Индијане Пејсерс још једном је показао колико је ментално надмоћан и колико добро разуме кошарку.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Јокић открио тужну страну играња у Америци /видео/

На свету има на хиљаде и хиљаде професионалних кошаркаша, само у НБА их је око 500, али мало ко размишља шаховски попут Николе Јокића.

Шах је спорт у ком такмичари знају на хиљаде комбинација, они најбољи, попут Анатолија Карпова, могу жмурећи да играју. Слично је и у кошарци, с тим што је број тих који мисле „сто на сат“ веома мали.

Такви играчи могу на прсте да се изброје, а један од њих био је и покојни Коби Брајант који је више пута истицао како је на врхунцу форме могао да види пет до шест потеза унапред.

Брајант, који је погинуо 26. јануара у хеликоптерској несрећи, пре четири године у интервјуу за ЕСПН открио је како је у сезони 2012/2013 био у најбољој животној форми.

„То је сезона у којој сам повредио ахилову тетиву. Осећао сам да играм најбољу кошарку у мојој каријери. Морао сам да радим као манијак... Ментално, могао сам да видим пет или шест потеза унапред и тако неке луде ствари. То су ми била једна од омиљених времена. Умало ме није убило, али било је забавно“, рекао је Брајант.

За нашу причу посебно је важно обратити пажњу на реченицу где је Коби рекао да је могао да види неколико потеза унапред, пошто у Јокићевој игри управо видимо исто то.

Српски кошаркаш је на мечу против Индијане Пејсерс, пре него што је Џамал Мареј кренуо у продор, руком показао Мајклу Портеру да оде у „скраћени корнер“, односно да се приближи рекету.

Неколико секунди касније Мареј је пробио, додао лопту до Портера који је лагано поентирао под кошем Индијане. Јокић је знао шта следи, али Портер није, те му је српски играч показао где да се позиционира како би постигао кош.
View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

​Ово није први пут да Никола види неколико потеза унапред, пошто је претходно у плеј-офу против ЛА Клиперса на исти начин показао Монтеју Морису где да се постави.

Јокић је руком показао Морису да оде под обруч, а само неколико секунди касније асистирао му је за лагани зицер.

​Иако ово изгледа веома просто, мало ко у данашњној кошарци размишља брзо попут Јокића и зато је Денвер међу најбољим екипама у НБА. Без њега ова екипа била би у доњем дому Западне конференције.

Јокић је ове такмичарске године одиграо 39 утакмица и просечно бележи 27,3 поена, 11,2 скокова, 8,5 асистенција, уз 1,6 украдених лопти.

Вече које ће Срби у НБА што пре желети да забораве /видео/

„Мама, била си у праву“: Америка се покајала због једног тинејџера

Јокић открио тужну страну играња у Америци /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала