„Моја камера против твоје палице“: Бакљама против закона о глобалној безбедности /видео/

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATПротест у Паризу
Протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Демонстранти окупљени испред зграде француског Сената у Паризу осудили су у уторак контроверзни Закон о глобалној безбедности, који би ограничио дељење снимака и фотографија полиције током акција чији је циљ заштита идентитета полицајаца током акција. Влада Француске подржала је тај закон.

Демонстранти су палили бакље и носили транспаренте са натписом - „Моја камера против твоје палице“. Узвикивали су пароле против полиције и тражили оставку министра унутрашњих послова Жерара Дарманина.

Предлог Закона о глобалној безбедности, који је владајућа странка председника Француске Емануела Макрона представила прошле године, забрањиваће приказивање лица полицајаца с циљем заштите њиховог физичког или психичког интегритета. Влада инсистира да је мера неопходна за заштиту полиције од преступника.

Нацрт закона, који би полицији такође дао већа овлашћења да користи снимке са надзорних камера и дронова, усвојио је доњи дом француског парламента у новембру, а од уторка је на расправи у Сенату, преноси РТ.

Сенаторка из странке Зелених Естер Бенбаса изразила је забринутост на скупу у уторак.

„Да није било слика, не бисмо знали ништа о полицијској бруталности“, рекла је демонстрантима.

Већ неколико пута су грађани протестовали због овог закона, а на неким скуповима дошло је и до сукоба демонстраната и полиције.

Француски министар полиције је у уторак поновио да је циљ Закона заштита полицајаца током полицијских операција.

Полицајац никада није непријатељ“, рекао је Дарманин, додајући да ће закон ојачати поверење које народ има у своје полицијске снаге.

Причитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала