Пет највећих тврђава на свету: Величанствене и импресивне /фото, видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПетропавловска тврђава
Петропавловска тврђава - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Вратимо се на тренутак у прошлост, у она времена, када је изградња тврђава великих размера била знак моћи. Многе су сачуване до данас и веома популарне туристичке дестинације. Неке су, нажалост, биле разрушене током ратова и могуће је истраживати само њихове рушевине.

Није важно у каквом су стању грађевине сачуване у 21. веку, важније је какве их приче прате и какве тајне скривају. Свака је обављала изузетно важну одбрамбену улогу, опирући се противницима и спасавајући хиљаде живота. Интересантно је сазнати тајне бар неколико највећих светских тврђава.

1. Петропавловска тврђава у Санкт Петербургу

Тврђава је најстарија грађевина у граду. Њен оснивач је био цар Петар I Велики, који ју је подигао ради заштите од налета Швеђана током Северног рата. Направљена је 1703. године на Зечјем острву. У тврђаву се улази кроз Петровска и Невска врата.

На њеној територији је 1712-1733. године подигнута црква Светог Петра и Павла, која се данас сматра једном од највеличанственијих грађевина због свог 122 метара високог торња. У њој се налазе крипте руских монарха.

Тврђава је играла значајну политичку улогу, јер је до 1917. године била политички затвор. У њему су биле важне личности као што су Тадеуш Кошћушко, Јулијан Урсин Немцевич, Фјодор Достојевски и Лав Троцки.

2. Крак де Шевалије у Сирији

​Курдска тврђава, најмоћнији замак западног Сибира. Налази се на висини од 650 метара, па га је могуће видети из најудаљенијих делова земље. Поглед са тврђаве је величанствен! Настала је 1031. године. Током векова је неколико пута ширена и унапређивана из војних разлога.

Тврђава је изгубила одбрамбени карактер крајем 13. века, када су становници почели да је користе. Од прве половине 20. века била је највећа туристичка атракција у Сирији.

3. Ел Моро у Хавани, Куба

У главном граду Кубе, Хавани, постоји бајковито место које је настало у 16. веку.

Замак и тврђава Моро је бивша резиденција шпанског гувернера, изграђена заједно са градом. Смештен је у заливу и био је улазна капија за Хавану.

Британци су тврђаву Ел Моро заузели у 18. веку, а сада се ту налази седиште лучке капетаније.

4. Тврђава Модлин, Пољска

Тврђава Модлин налази се у Мазовији на ушћу реке Висле у Нарву. Више пута је проширена и ојачана, тако да се у њој могу наћи елементи француских, руских и пољских утврђења.

Нажалост, тврђаву није могуће посетити, јер се њен значајан део срушио. Настала је у 19. веку и играла је важну улогу током оба светска рата. Поред своје моћи она импресионира и тиме што је ову артиљеријску кулу пројектовао Наполеон Бонапарте и не постоји слична у целом свету.

5. Лондонска кула, Велика Британија

​Импресивна зграда саграђена је 1078. године за Вилијама Освајача и имала је одбрамбену функцију.

Током низа година је била резиденција енглеских монарха. Тврђава је широм света позната као затвор из кога није било могуће побећи. Улаз у њу био је под водом.

Овде су, између осталог, били затворени Хенри IV и краљица Ана Болен. У комплексу се сада налази краљевско благо и из тог разлога је најзаштићеније место у Великој Британији.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала