Протест: 120 аутобуса у колони кроз Подгорицу /видео/

© Фото : screenshot/MediaBiroПротест: 120 аутобуса у колони кроз Подгорицу
Протест: 120 аутобуса у колони кроз Подгорицу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Аутобуски превозници организовали су протестну вожњу због негативног утицаја мера за сузбијање пандемије, као и због, како тврде, мале помоћи која им је додијељена. Протест је организовала НВО „Кластер превоза Црне Горе“, а у вожњи је учествовало преко 120 аутобуса из 70 фирми.

Протестне вожње ће се, како је најављено, организовати и сутра и прекосутра.

Вожња је кренула у 11 сати и 55 са аутобуске станице Подгорица. Возачи су протестну вожњу наставили ка главним булеварима у граду до насеља Крушевац, створивши велике гужве у центру Главног града, преноси РТЦГ.

Представник те НВО Милан Становић казао је да су приморани на овакав вид протеста, јер нису добили никакав одговор од надлежних институција на захтев да им се помогне.

„Зато смо овде да их подсетимо да и ми постојимо и да смо у проблему, а да њихов однос који је крајње некоректан није уопште прихватљив за наше превознике. Уопште нас не констатују, јер немамо никакве одговорена наше дописе, а ево се већ годину дана дописујемо с њима“, казао је Становић.

Како би се разишли с улица затражио је од министара Младена Бојанића, Милојка Спајића и Јакова Милатовића да их приме на састанак.

Он је најавио протесте за сјутра и прекосутра, и то по круг више него данас.

„Осим ако нам се не обрати министри које сам позвао. Ја би их овим путем подсетио да су на овим позицијама како били нама на услузи. Ми смо ти који њихове плате плаћамо, а због њиховог неадекватног односа, ми смо ту где јесмо. Надам се да ће наћи сат времена за нас у било које доба дана”, истакао је Становић.

Додао је да се захтеви ауто-превозника тичу спасавања ове бранше.

„Тражимо директну финансијску помоћ од 500 евра по свакој возној јединици. Захтевамо и посебну кредитну линију код Инвестициона развојног фонда, где бисмо ми могли да се задужимо по повољнијим каматним стопама и где би се наши аутобуси прихватили као основна средство као колатерал. Ту је и репрограм пореских обавеза на 24 месеца, ослобађање плаћања тунела Созина. Једна битна ставка, која је неправедно укинута у августу јесте и повратак акцизе која је укинута“, навео је Становић.

Становић је истакао да им требају конкретни одговори како би знали какве пословне одлуке да доносе.

„Да ли ћемо ићи у отпуштање радника, што ми апсолутно не желимо, јер ово је бранша која, у нормалним условима, има дефицит радне снаге и има потенцијал да запосли још радне снаге када све ово прође. Али ако будемо приморани ми ћемо морати и раднике да отпуштамо. Нама су потребни одговори и то не одговори путем медија, него одговори на дописе”, поручио је представник те НВО „Кластер превоза Црне Горе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала