У Данској почиње постављање другог крака гасовода „Северни ток 2“

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање гасоводних цеви "Академик Черски"
Брод за полагање гасоводних цеви Академик Черски - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Брод за полагање цеви „Академик Черски“ требало би према плану да се придружи изградњи гасовода „Северни ток 2“ у Данској крајем марта и настави рад до краја септембра, саопштила је Данска агенција за енергетику (ДЕА) за Спутњик.
„Планирано је да се полагање цеви настави крајем марта и да траје до краја трећег тромесечја 2020. године“, одговорио је регулатор на питање о плану изградње првог крака гасовода.

Раније у марту, Данска агенција за енергетику је саопштила да би „Академик Черски“ у марту требало да започне полагање првог крака гасовода „Северни ток 2“ (Линија А). Брод „Фортуна“ тренутно гради други крак гасовода (Линија Б).

Брод Фортуна за полагање цеви за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Померен рок у Данској: Изградња „Северног тока 2“ продужена до краја септембра

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала