Брисел: За Србе два начина за добијање дигиталног сертификата

© AP Photo / Jonas GuettlerАеродром
Аеродром - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
За грађане Србије постојаће две опције преко којих ће моћи да дођу до сертификата за путовање у ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу.

”Уколико сте грађанин Србије, вакцинисани сте и имате потврду о томе, биће вам омогућено да представите тај доказ и у ЕУ добијете дигитални зелени сертификат о вакцинацији који ће имати исти статус као и сертификати издати грађанима ЕУ”, објашњавају у Европској комисији. 

Тзв. ковид пасош – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Политико: Чланице ЕУ моћи ће појединачно да одлучују које вакцине прихватају за дигитални сертификат

У овим тренутку још није познато на којим ће се тачно пунктовима у земљама чланицама издавати европски сертификати грађанима трећих земља који долазе са потврдом о вакцинацији у својој земљи.

Друга опција, према речима експерата Европске комисије, је признавање система сертификата који могу бити издавани у Србији, а који ће бити усклађени како путем инфомација тако и веродостојности са ЕУ системом и тако признати од стране Европске комисије. 

У Комисији наводе да ће сертификате трећих земља признавати као еквиваленте европским сертификатима ако буду издавани на бази поверења и избегавања злоупотреба и ако буду интероперабилни са европским системом провере информација. 

Вакцинација на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Србија је припремила дигиталне сертификате о вакцинацији

”Тренутно разаматрамо сличне споразуме на глобалном нивоу, у разговорима смо са СЗО, како би успоставили и глобални интероперабилни систем, чији би ЕУ систем био део, што би помогло и чиме би се избегла билатерална решања, која су такође могућа”, наводе у Комисији.

Предлог Европске комисије о дигиталним сертификатима такође подразумева и могућност одлуке самих земаља чланица које ће све вакцине, поред оних одобрених у ЕУ, да признају као валидне за улазак на њихову територију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала