Заштитник грађана: Не могу се правити поделе на основу вакцинације

Пратите нас
Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да свака особа има право да изабере да ли ће се вакцинисати или не и нагласио да се не може правити подела становништва на основу тога.

„Право сваког је да изабере да ли ће бити вакцинисан или неће. Пошто сам се и сам вакцинисао, не могу да говорим против вакцине. Али не може се правити нека врста деобе становништва Србије на основу тога – да ли су или нису вакцинисани“, рекао је Пашалић за РТС.

На питање где је граница између људског достојанства и закона о заштити становништва од заразних болести, Пашалић каже да је граница у томе да све мере које се предузимају морају да се предузимају у целини, „и то врло ригорозно“.

„Тек на тај начин ћемо добити заиста ефекат тих мера"“, рекао је Пашалић.

Упитан да ли би једна од казни за све који присуствују журкама и масовним окупљањима, а шире заразу, могао да буде друштвено користан рад у ковид болницама, Пашалић одговара да је за рад у јавном интересу потребна сагласност онога коме је та казна изречена.

„Значи, не можете ви никога приморати да ради у јавном интересу“, објашњава Пашалић.

Он је додао да је постојала идеја и да се ради пи-си-ар тестирање особа које се затекну у илегалним клубовима, илегалним журкама и да се на тај начин, ако су заражени, они уведу у категорију лица која су учинила кривично дело.

„Међутим, то кривично дело се може чинити једино са умишљајем, а у судском поступку јако је тешко доказати да је то дело учињено са умишљајем“, објашњава Пашалић.

Пашалић сматра и да већина људи која поштује мере не треба да трпи због тога што, како каже, мањина вољно крши те мере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала