Амбасада Русије у Вашингтону упозорила на рушење односа са САД

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Вашингтону
Амбасада Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Поједине непромишљене изјаве америчких лидера угрожавају да сруше односе Русије и Сједињених Америчких Држава, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Вашингтону на Фејсбуку.

У амбасади су приметили да је „тренутна ситуација резултат циљане политике Вашингтона која је протеклих година, заправо, намерно доводила билатералну сарадњу у ћорсокак“.

„Неконструктивна политика администрације према нашој земљи не одговара интересима Русије и Сједињених Америчких Држава, а неке непромишљене изјаве америчких лидера доводе у опасност ионако претерано конфронтационе односе“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да се Русија залаже за успостављање дијалога са Сједињеним Америчким Државама, подсећајући да су обе земље чланице Савета безбедности УН и да сносе „посебну одговорност за међународни мир и безбедност“.

Америчке санкције

Министарство трговине САД у среду је проширило извозна ограничења против Русије: она је стављена на списак земаља са којима је извоз и увоз оружја потпуно забрањен. Америчке трговинске санкције утицаће на извоз повезан са националном безбедношћу, а одређени изузеци за ваздухопловство и свемир важиће само до 1. септембра. Одлука ће ступити на снагу 18. марта. Повод за овакве мере била је ситуација са Алексејем Наваљним и „употреба хемијског и биолошког оружја“.

Осим тога, раније је канцеларије директора Националне обавештајне службе Сједињених Америчких Држава декласификовала извештај у којем је Москва оптужена да је покушала да помогне у реизбору Доналда Трампа, дискредитује Џоа Бајдена и „унесе раздор“ у америчко друштво. У документу се говори о увођењу нових санкција Русији.

Кремљ је овај извештај назвао „неоснованим и недоказаним“. Како је нагласио портпарол председника Дмитриј Песков, Русија није имала никакве везе са било каквим кампањама против кандидата на изборима. Према његовим речима, такви материјали користе се као изговор за нове санкције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала