Бугарски експерт: Србија жели да претвори Северну Македонију у Јужну Србију

CC0 / Јавно власништво / Карта Македоније
Карта Македоније - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Када се говори о напетим односима између Бугарске и Северне Македоније, треба узети у обзир и Србију, Косово и Албанију, сматра експерт у области међународне безбедности Бојан Чуков. Како је навео, Београд је у новембру 2020. године активно активно промовисао идеју такозваног мини-шенгена, чији део ће бити Србија, Северна Македонија и Албанија.

Београд покушава да се, у економском смислу, добро угнезди у Северној Македонији и привуче на своју страну албански фактор – све то за рачун интереса Бугарске, сматра Чуков.

„Недавно је изашла анализа једног српског експерта који је рекао да ће се та питања решавати чисто економски. Он је чак навео пример: све ће бити боље, када српски бизнисмени отворе ресторане са српском скаром (роштиљем) на Охридском језеру. Тј, Србија покушава још јаче, у економском плану, да завлада Северном Македонијом. То се ради, наравно, на рачун бугарских интереса. У Северној Македонији се повећава антибугарска хистерија, што омета развој наших билатералних односа и даје Србији могућност да у потпуности завлада Северном Македонијом“, рекао је експерт радију „Фокус“.

„У исто време, Софија за сада не успева да реализује заједничке пројекте са Скопљем као што је изградња коридора №8 који би омогућио да се успостави железнички саобраћај између престоница, повуче оптички кабл и изгради велики ауто-пут, нагласио је Чуков. По његовим речима, Бугарска треба да почне са реализацијом пројекта који промовишу и САД.

„На жалост, за последњих 30 година бугарске владе су прилично пасивне и не гледају даље од својих четворогодишњих мандата, а такав пројекат треба свака влада да подржава и развија, без обзира на то ко је владајућа партија или коалиција“, сматра експерт.

Он је обратио пажњу на речи бугарског историчара Јордана Величкова: Србија жели да претвори Северну Македонију у Јужну Србију.

„Једном се разговарало да Прешево, Бујановац и Медвеђа припадну Косову, а да се Србији додели нека друга територијална компензација. Не заборавите да нико не може да каже куда пролази граница између Косова и Северне Македоније – тачније, она пролази по средини одређених албанских села. Ради се о истим плановима које које Београд реализује већ дуже време, док се ми у Бугарској правимо да то не видимо“, закључио је експерт.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала