Москва:  Ако се Вашингтон не извини због Бајденових изјава, предузећемо и друге кораке

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМосква:  Ако не буде извињења Америке, предузећемо даље кораке
Москва:  Ако не буде извињења Америке, предузећемо даље кораке - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Заменик председнице Савета федерације Константин Косачов каже да, уколико америчка страна не разјасни последње изјаве на рачун Русије и ако не буде извињења, одлука о томе да се руски амбасадор позове на консултације у Москву неће бити и једини корак који ће предузети Русија.

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден је јуче на скандалозно питање новинара да ли сматра руског председника убицом, одговорио потврдно. Такође је рекао и да ће Владимир Путин платити цену за то што се, како тврди Вашингтон, Русија мешала у америчке председничке изборе прошле године.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки није желела да коментарише да ли су Бајденове речи о Путину биле „метафора“ већ је подсетила да је Бајден и раније рекао да се неће устезати у исказивању својих ставова ни у директним контактима са руским руководством, ни у изјавама за јавност.

Русија је, потом, позвала свог амбасадора у Вашингтону Анатолија Антонова да дође на консултације у Москву.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Захарова: Не памтим да се раније дешавало да амбасадора у Вашингтону зову у Москву

Косачов је додао да су овом срамном изјавом отписана су било каква очекивања нове политике  америчке администрације према Русији.

Такве оцене из уста председника су недопустиве и оне ће заоштрити билатералне односе САД и Русије, додао је Косачов.

„Позивање руског амбасадора на консултације у Москву је оперативна, адекватна и једина права реакција у таквој ситуацији. Слутим да није и последња, уколико не уследи објашњење и извињење са америчке стране“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Руски сенатор Алексеј Пушков је рекао да је амерички председник намерно кренуо путем заоштравања у односу са Русијом и прешао на директне личне увреде без преседана. Унапређење односа са Америком је у садашњим условима немогуће, оценио је он.

„Конфузно мумлање Псаки (портпаролке Беле куће) о ‘нади за сарадњу’ заглушује понашање председника САД који се, према њеним речима, неће устезати у оценама Русије и њеног руководства. Завеса“, написао је Пушком на свом каналу на Телеграму.

Лидер Комунистичке партије Генадиј Зјуганов сматра да треба наставити дијалог са Америком без обзира на изјаве Џозефа Бајдена.

„Са државом као што је Америка треба водити дијалог. Такви као Бајден долазе и одлазе, и он ће отићи“, рекао је Зјуганов, додајући да Бајден наставља политику председника из редова демократа (Клинтона, Обаме).

Да су за све те године добили одговор какав заслужују, овакве подлости не би било, рекао је он.

Подсетимо, САД су оптужиле Русију да је покушала да подржи бившег председника Америке Доналда Трампа и да дискредитује актуелног председника Џоа Бајдена током предизборне кампање у САД 2020. године. Након тога су медији објавили да је могуће проширење санкција против Москве, а портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да извештај америчке обавештајне службе представља још једну порцију лажи и дезинформација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала