Од непожељних до омиљених: Великани руске књижевности 20. века добили свој музеј у Москви

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМузеј историје руске књижевности "Владимир Иљич Даљ" у Москви
Музеј историје руске књижевности Владимир Иљич Даљ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Музеј руске књижевности 20. века отворен је у Москви, у склопу централног здања Државног музеја историје руске књижевности „Владимир Иванович Даљ“. Од великих песника „сребрног века“, бунтовних, прогоњених и непожељних писаца, све до миљеника совјетске епохе - бурни руски књижевни век биће представљен са свим парадоксима и противречностима.

Динамична историја – Избрисани и збачени с пиједастала

Руска књижевност је током 20. века доживела две велике ревизије. Прва се, како је навео директор Музеја историје руске књижевности Дмитриј Бак, догодила двадесетих година прошлог века, када је стваралаштво многих писаца 19. века било или просто избрисано, или тумачено у складу с актуелним друштвеним збивањима тог периода, а другу ревизију је донела перестројка, збацујући са пиједастала званичне совјетске писце.

„Желимо да музеј буде динамичан као и сама историја књижевности 20. века“, рекао је  Дмитриј Бак.

Музејска грађа ће за посетиоце бити откривана постепено, током наредних неколико година. Прва изложба посвећена је чувеном руском песнику Осипу Мандељштаму (1891 – 1938), а током ове године ће бити постављене и изложбе посвећене животу и стваралаштву Михаила Булгакова и Андреја Платонова.

Музеј планира да током наредних неколико година представи и своју грађу посвећену другим истакнутим писцима и песницима 20. века, међу којима су Александар Вертински, Алексеј Ремизов, Анатолиј Луначарски, Марина Цветајева и многи други.

Улица Мандељштам: Осип и Надежда

Прва поставка „Улица Мандељштам: Осип и Надежда“ приређена је поводом 130 година од рођења једног од највећих руских песника „сребрног века“ и једног од водећих представника акмеизма.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПесник Осип Мандељштам и његова супруга Надежда у друштву Ане Ахматове, Марије Петрових, Емилија Мандељштама (песниковог оца) и Александра Мандељштама (песниковог брата)
Од непожељних до омиљених: Великани руске књижевности 20. века добили свој музеј у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Песник Осип Мандељштам и његова супруга Надежда у друштву Ане Ахматове, Марије Петрових, Емилија Мандељштама (песниковог оца) и Александра Мандељштама (песниковог брата)

Име Осипа Мандељштама у Совјетском Савезу је било забрањено две деценије, а његове стихове сачувала је од заборава пре свега песникова супруга Надежда Мандељштам.

Мандељштамови стихови су у Совјетском Савезу могли да се штампају тек шездесетих година 20. века. У Москви је 1991. године основано Удружење Мандељштам, чији је циљ прикупљање, чување, изучавање и популаризација стваралачког наслеђа песника. Ово удружење је учествовало и у припреми изложбе у Музеју руске књижевности 20. века.

Материјална оскудица и песничко богатство

Изложба је осмишљена тако да посетиоцима нуди могућност да завире у свакодневицу песника и његове супруге, обилазећи реконструисане собе у којима су живели, испуњене њиховим личним предметима, као и плакатима и културним водичима из прве три деценије прошлог века.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПесник Осип Мандељштам
Од непожељних до омиљених: Великани руске књижевности 20. века добили свој музеј у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Песник Осип Мандељштам

Циљ изложбе је, како су навели њени аутори, да сагледа и прикаже „контраст материјалне оскудице и богатства стваралачких појава Осипа и Надежде Мандељштам“.

За потребе изложбе рестаурисано је 11 архивских аудио-снимака из збирке Музеја „Владимир Иљич Даљ“. Међу њима се налазе и снимци Мандељштамовог гласа који до сада нису објављивани, а који се могу чути преко телефонске слушалице у песниковој радној соби.

 „Ова изложба је пилот пројекат који упућује на то какав ће бити будући рад, како верујемо, великог и моћног Музеја историје књижевности 20. века“, рекао је директор Музеја руске књижевности 20. века Дмитриј Бак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала