Опоравак економије од короне у Црној Гори ће трајати пет година

© Depositphotos / Realinemedia Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Бруто домаћи производ Црне Горе у последњем кварталу прошле године (октобар, новембар и децембар) смањен је за 7,5 одсто, показују подаци које је јуче објавила Управа за статистику Монстат. До овог пада дошло је због смањења потрошње и инвестиција.

Монстат данас није саопштио укупни податак о паду економије у прошлој години.

Из консултантске куће „Фиделити“ јуче су на основу кварталних извештаја израчунали да је за целу годину црногорска економија изгубила 15,3 одсто и да је то један од највећих процената пада националне економије на свету.

„Процењујемо да је БДП Црне Горе у 2020. години износио свега 4,2 милијарде евра, што је пад од 750 милиона евра у односу на 2019. годину. Ово значи да се Црна Гора, ако гледамо БДП, вратила скоро четири године уназад јер се вратила на ниво БДП са почетка 2017. године. Ево и наше прогнозе за опоравак на ниво из 2019. године: требаће нам најмање пет година да се вратимо на тај ниво“, навели су из ове консултантске куће.

Према ранијим проценама Владе и међународних финансијских организација очекивало се да пад БДП-а у 2020. години износи око 15 одсто, преносе Вијести.

Од свих држава на европском континенту, већи пад економије у посљедњем кварталу прошле године имала је само Шпанија, где је износио 9,1 одсто. Једини раст економије у овом периоду имале су Турска за 5,9 и Ирска за 1,5. Од земаља у региону најмањи пад имале су Сјеверна Македонија за 0,7 одсто и Србија за 1,1 одсто.

Ово је трећи узастопни квартал са падом црногорске економије. У другом кварталу (април, мај, јун) БДП је смањен за 20,2 одсто, а у трећем (јул, август, септембар) за 26,9 одсто. У првом кварталу 2020. (јануар, фебруар, март) постојао је раст од 2,7 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала