Велики број инфицираних у Србији, угрожен процес вакцинације

© REUTERS / MARKO DJURICAВакцинација у центру у Нишу
Вакцинација у центру у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш каже за РТС да је треннутна епидемиолошка ситуација резултат недовољног поштовања мера превенције. Наводи да је процес вакцинације угрожен због великог броја инфицираних.

Мијомир Пелеммиш је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да није изненађен повећањем броја оболелих од коронавируса јер се мере заиста не поштују.

Како је рекао, потребно је било раније донети оштрије мере, и то би свакако смањило концентрацију вируса, смањило би контакте и самим тим би било мање инфеција.

На питање да ли је извесно да ће у понедељак мере бити продужене рекао је да ништа није извесно и да ће се видети како ће се кретати ширење инфекције у наредном периоду.

Сматра да за пет дана не може да се осети неки епохалан резутлат, али да то може да допринесе мањем ширењу вируа.

"Нама је сада највећи проблем што су болнице пуне а здравствени радници преуморни", рекао је Пелемиш и истакао да би свима требало одати велико признање јер је најтеже онима који су стално уз пацијенте.

Додаје да је потребно да учинмо све да им олакшамо посао и смањимо број оболелих.

Међутим, истиче да је за њега највећи проблем број умрлих. Као проблеме истиче самолечење, неправилно лечење, то што пацијенти у неким случајевима не схватају болест озбиљно, али и нове сојеве вируса.

Како каже, нови сојеви за грађане ништа не мењају, јер су мере исте – ношење маски, дистанца, хигијена и изгебавање контаката

Поручује да је главни задатак што више тестирања, поштовање мера превенције и вакцинација.

Упозорава да је процес вакцинације угрожен због великог броја инфицираних. Како каже, процес вакцинације је кренуо фнтастично, али то мора да се искористи и мора да се шири реална прича да су вакцине безбедне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала