Захарова: Империјалне амбиције Лондона нису нестале

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, говорећи о плановима Велике Британије да повећа број нуклеарних бојевих глава, изјавила да проблем империјалних амбиција Лондона нигде није отишао, али да за њих нема основа.
„Данас ћемо на брифингу... дати званичну реакцију на ово. Са Британијом је уопште све тужно. Проблем империјалних амбиција није нестао. Амбиције постоје, али за њих нема основа. Штавише, основа је, нажалост, трула и гњила. Они, генерално, нажалост, покушавају да скривају нерасположење, смишљајући све нове акције како би повратили свој статус, како га они виде, водеће, највеће, најмоћније државе. Нажалост, декор се све више руши, то је оно што ми видимо и то је веома тужно“, одговорила је Захарова за радио „Вести ФМ“ на питање да прокоментарише планове Велике Британије.

Британска влада објавила је у уторак одбрамбену и спољнополитичку стратегију, у којој је најавила невиђено повећање расхода за одбрану и планове за повећање броја нуклеарних бојевих глава на 260. Током 2010-их, британска влада обећала је да ће до средине 2020-тих смањити број нуклеарних бојевих глава са 225 на најмање 180.

Раније је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко изјавио да су планови Велике Британије да изгради свој нуклеарни потенцијал тужни и да је то корак ка подривању стратешке стабилности који изгледа „веома чудно“ у светлу споразума између Русије и Сједињених Америчких Држава да продуже Споразум о смањењу стратешког наоружања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала