Борељ послушнички савио кичму пред Бајденом и показао где је место ЕУ

© Фото : RUSSIAN FOREIGN MINISTRYШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Скандалозна изјава америчког председника Џозефа Бајдена у којој је руског председника Владимира Путина назвао убицом, врло јасно је, иако успут, показала и где је место Европске уније на геополитичкој мапи света. Судећи по изјави њеног шефа дипломатије Жозепа Бореља који је послушнички савио кичму - на дну. Као да урушавању ЕУ нема краја.

Колико год да се упоркос Бајденовој русофобности, сенилности и гафовима,од њега тешко могло очекивати да лидера једне од светских сила назове убицом, тако нешто се још теже могло  очекивати од шефа ЕУ дипломатије.

Борељ показао где је место ЕУ

На питање италијанске агенције Анса о Бајденовој изјави, Борељ је изјавио је да не може рећи да ли се слаже са изразом „убица“ који је употребио амерички председник о руском лидеру.

Тачније, рекао је да неће одговорити са „да или не“, и већ би то било довољно да је на срамоту једног дипломате.

© AP Photo / Dominic LipinskiБорељ који се практично сврстао уз изјаву Бајдена да је Путин убица, показао је да се не види крај посрнућа Европске уније.
Борељ послушнички савио кичму пред Бајденом и показао где је место ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Борељ који се практично сврстао уз изјаву Бајдена да је Путин убица, показао је да се не види крај посрнућа Европске уније.

Александар Гајић из Института за европске студије каже да изјава шефа ЕУ дипломатије који би да се не изјасни о Бајденовој изјави, а у ствари се сврстава уз њу, заправо говори о једној конфузији у Европској унији. Она ни по ком питању више не може да изнесе свој став мимо САД, а камоли да јој противуречи, истиче он за Спутњик.

„Ми видимо да та послушничка политика у ЕУ која је сада кулминирала са подршком Бајдену и придруживањем Бајдену који заоштрава односе са Русијом до неслућених висина, заправо говори о њиховој споредној улози, значају и немогућности да на било који начин искоче из клишеа који су у тим евроатлантским односима“, напомиње Гајић.

Он Борељову изјаву види не само као крајње недипломатску него и као проблематичну од стране европског званичника и то не било ког, већ шефа европске дипломатије. А он је, примећује Гајић, свакако компетентан да о тим стварима расуђује. Сваком ко има иоле слуха за дипломатију а камоли некоме ко је школовани дипломата са дугогодишњим дипломатским искуством као што је Борељ јасно је да је та изјава проблематична и непримерена дипломатском речнику и непоткрепљена.

Савијене кичме пред империјом

CC0 / Balkan Photos / Борељ је демонстрирао још једно послушничко савијање кичме ЕУ у односу на оно што стиже из њиховог имепријалног центра.
Борељ послушнички савио кичму пред Бајденом и показао где је место ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Борељ је демонстрирао још једно послушничко савијање кичме ЕУ у односу на оно што стиже из њиховог имепријалног центра.

Та изјава Бореља заправо следи матрицу америчке политике радикализације непријатељства према Русији, квалификовања Русије најтежим речима и увођења санкција и репресивних мера у међународној политици према Русији под разним изговорима.

„То све, заправо, говори да су све те изјаве у функцији дисциплиновања не толико Русије и оних које Американци доживљавају као опоненте, него дисциплиновања својих савезника - да у тој својој послушности и послушничком ставу потпуно савију кичму и немају више никакав, не самокритички, него буквално интелектуални однос према свему оном што му стиже из тог њиховог имепријалног центра“, закључио је Гајић.

Oбјашњавајући зашто не може са „да или не“ да каже да ли се слаже са Бајденовом оценом да је Путин убица, Борељ заправо никога није оставио у недоумици шта заправо мисли.

„Постоји дуга листа убистава која су почињена у Русији над кључним фигурама, укључујући новинаре и политичаре, а у случају Алексеја Наваљног Европска унија је увела санкције. Руске власти су починиле незаконите радње у Украјини и играју јасну улогу у конфликтима у нашим суседним регионима. Председник Русије је одговоран за те поступке Русије“, изговорио је шеф ЕУ дипломатије, не трепнувши.

Нема шта, надмашио је чак и Бајдена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала