Метју Палмер: Видљив напредак Србије, снажни односи са Америком

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМетју Палмер
Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер оценио је да је Србија значајно напредовала последњих неколико година, додајући да су билатерални односи Србије и САД снажни, као и да постоји јасна заједничка визија будућности.

Палмер је на конференцији „Будућност односа САД и Србије и политика САД према Западном Балкану“, у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства (КСАП) и „Ист вест бриџа (East West Bridge), говорећи о Србији из 1993. године када је био у посети нашој земљи и Србији данас, истакао да је јасно да се десио напредак.

Како је навео, приликом последње посете видео је оптимистичније и позитивне људе, што је потпуно разумљиво услед различитих околности средином деведесетих, као што су рат и санкције, саопштили су КСАП и „Ист вест бриџ“.

Палмер је рекао да је посебно значајан видљив напредак који је Србија доживела последњих година, иако постоји простор за напредак, а јасно је да оптимизам деле и САД.

„Мој утисак са последњих разговора са званичницима Србије јесте да су фундаментално, билатерални односи две земље снажни, али да постоји и јасна заједничка визија будућности и визија будућности Србије као чланице ЕУ, са свим областима које је квалификују, као економски снажне државе“, поручио је Палмер.

Поновио је да САД подржавају европски пут Србије, а говорећи о евроскептицизму у српској јавности, навео је да то није неразумљиво имајући у виду да су реформе, које се на крају покажу вредне труда, понекада тешке.

„Пут ка чланству у ЕУ је тежак и често изгледа бескрајан. Ипак, у пракси се показало да када нека земља дође до свог циља, грађанима постане јасно да бенефити далеко превазилазе потешкоће. Очекујем да ће такав случај бити и са Србијом, односно, када људи виде праве бенефите од чланства, да ће подршка европском путу порасти“, казао је Палмер.

Истакао је и да је важно да балканске земље знају да је пут реформи важан и увек препознат и награђен.

Говорећи о мини Шенгену, Палмер је нагласио важност регионалног повезивања и иницијатива које даље подстичу раст и просперитет.

Подсетио је на конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама каква је мини Шенген, али и додао да би волео да види подршку читавог региона иницијативама каква је та, које су усмерене на солидарност и повезивање.

Упитан да прокоментарише значај ДФЦ-а за сарадњу Србије и САД, Палмер је рекао да је долазак америчке развојне агенције најбољи показатељ добрих намера САД, пренео је Танјуг.

„Долазак ДФЦ-а на Балкан показује да су САД посвећене развоју Западног Балкана где бих укључио и Грчку. ДФЦ у Београду ради и отворен је за нове пословне изазове, што је важна прилика за цео регион и САД да развију економску сарадњу, сарадњу у инфраструктурним пројектима и другим важним областима које ће помоћи да се балканске земље интегришу у Запад“, оценио је Палмер.

Палмер додаје да америчке компаније у Србији имају веома позитиван утисак о нашој земљи, да су задовољне условима, квалитетним и креативним кадровима, посебно када је реч о научним и технолошким делатностима.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је важност продубљивања добрих односа две земље и навео да та сарадња не само да доприноси економском развоју Србије, већ и САД.

„То се није променило ни доласком нове администрације у Белу кућу, напротив, и администрација председника Џозефа Бајдена наставља са истим приступом“, рекао је Годфри.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала