Нови сукоб Кине и Америке одиграо се - на Аљасци /видео, фото/

© AP Photo / Frederic J. BrownСастанак делегација Кине и САД на Аљасци
Састанак делегација Кине и САД на Аљасци - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Пратите нас
Нови сукоб Кине и Америке одиграо се на Аљасци, током билатералног самита делегација две државе. Први сусрет две високе делегације САД и Кине после дуго времена, протекао је у знаку „рата речима“ током састанка у Енкориџу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Пекинг да „подрива светски поредак“, што је изазвало жесток одговор кинеске стране, преноси РТ.

Блинкен је отворио самит у Енкориџу низом оптужби на рачун Кине, понављајући „забринутост због економске принуде према америчким савезницима“, „кршење људских права у Кини“, те оптужујући Пекинг да „нарушава глобалну стабилност“.

Узвратио му је Јанг Ђечи, високи кинески дипломата.

„Сједињене Државе користе војну силу и финансијску хегемонију да би наметале своја правила и гушиле друге земље“, рекао је Јанг, директор Централне комисије за спољне послове кинеске Комунистичке партије, и бивши министар спољних послова, те некадашњи амбасадор у САД.

„Вашингтон злоупотребљава такозване појмове националне безбедности да би ометао нормалну трговину и како би подстакао неке земље да нападну Кину, инсистирајући да САД не полазе са позиције силе“, рекао је високи кинески дипломата.

© AP Photo / Frederic J. BrownАмерички државни секретар Ентони Блинкен током састанка са делегацијом Кине на Аљасци
Нови сукоб Кине и Америке одиграо се - на Аљасци /видео, фото/ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Амерички државни секретар Ентони Блинкен током састанка са делегацијом Кине на Аљасци

У одговору на Блинкенове наводе о кршењу људских права у Кини, Јанг је навео да САД имају проблем са правима својих грађана, цитирајући извештаје о полицијској бруталности и убиствима ненаоружаних цивила.

После састанка, уследиле су међусобне оптужбе за његову злоупотребу.

Тако су амерички медији објавили речи неименованог дипломате који је учествовао на самиту у Енкориџу, који је навео да је „Јанг својим говором прекршио протокол који је био договорен пре састанка“.

© AP Photo / Frederic J. BrownКинеска делегација током састанка са САД на Аљасци
Нови сукоб Кине и Америке одиграо се - на Аљасци /видео, фото/ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Кинеска делегација током састанка са САД на Аљасци

„Кинеска делегација је, чини се, дошла да се „прослави“ и била је фокусирана на јавну театралност и драматику више него на суштину разговора“, рекао је он.

Са друге стране, члан кинеске делегације рекао је државним медијима у тој земљи да је уследио њихов „строги одговор“, пошто су Американци први прекршили протокол и „изнели неразумне оптужбе“, додајући да је Пекинг дошао на Аљаску „припремљен за стратешки дијалог“.

Кинеска економија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Кина против Америке: Зашто је стратегија Вашингтона осуђена на пропаст? /видео/

Разговору на Аљасци претходило је оштро Блинкеново саопштење, које је издато током његове посете Токију. У том саопштењу Пекинг се оптужује за „дестабилизујуће понашање“ и „кршење међународног поретка“, те се подржавају јапанске аспирације када су у питању спорна Сенкаку острва.

Потом је Вашингтон објавио и нову рунду санкција за 24 званичника у Кини и Хонгконгу, тврдећи да крше аутономију тог града.

Кинеско министарство спољних послова осудило је такве потезе Вашингтона уочи сусрета на Аљасци, наводећи како се нада да ће „САД одустати од микрофон дипломатије и приступити разговорима у конструктивном маниру“.

Пре састанка на Аљасци, кинеска страна саопштила је да нема висока очекивања од њега, али да се нада обнављању сталних контаката две администрације, те онлајн састанку Џоа Бајдена и Си Ђинпинга.


Односима Кине и САД бавила се и емисија Нови Спутњик поредак у којој су разговарали Никола Врзић и његови гости, аналитичар Бранко Павловић и некадашњи дописник наших медија из Пекинга Милорад Денда.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала