Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови проблематични

© Фото : Спутњику уступио ђакон Драган С. ТанасијевићПоглавар СПЦ патријарх српски Порфирије
Поглавар СПЦ патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије изјавио је да има писма која је кардинал Католичке цркве у Хрватској за време Другог светског рата Алојзије Степинац упућивао папи Пију XII и да се у њима могу наћи места која су, како је навео, дубоко проблематична.

Патријарх је напоменуо да то не значи да Степинац није живео у тешком времену и да се може сагледавати у црно-белој техници.

Додао је да је рад Мешовите католичко-православне комисије, која би требало да расветли улогу и одговорност кардинала Степинца током Другог светског рата, био веома плодоносан, али да је, нажалост, свака страна остала на својим позицијама.

Алојзије Степинац - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2020
Откривена 70 година прећуткивана тајна о Степинцу
„Ми смо разговарали о некој теми у овом тренутку која је важна за Католичку цркву, а која је проблем за нас, врло отворено, врло братски, без повишених тонова и имам утисак да је свако боље упознао разлоге оне друге стране“, рекао је Порфирије за Дневник Хрватске радио-телевизије.

Он је рекао да Јасеновац, али и свако друго место које има такав карактер, мора бити ослобођен сваке врсте политизације.

„А нажалост, суочени смо с чињеницом да то не бива тако. Политизација таквих места је злоупотреба оних који су једаном недужно изгубили животе и та политизација има за циљ добит само малих група и појединаца“, рекао је Порфирије.

Истакао је да су се злочинци из Јасеновца и са свих места где год да су вршени злочини те врсте исписали из сваког народа.

„Ти људи не припадају ниједном народу“, сматра патријарх.

На питање о улози СПЦ у политичким збивањима у Црној Гори Порфирије је одговорио да Црква није имала ни политичке циљеве ни политичке намере, без обзира на то што се могу извести политичке консеквенце по тадашњу владу и садашњег председника Мила Ђукановића.

Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Патријарх Порфирије: Задивљујуће шта је наш народ урадио у Црној Гори
„Оног тренутка кад се дошло до црвене линије и када је држава донела законе који треба да одузму све оно што је Црква вековима стекла, није било другог решења него да се дигне глас Цркве против такве одлуке“, рекао је патријарх.

Нагласио је да су и политички проблеми и политичке трзавице које су тамо постојале потпуно елиминисане и претвориле се у један молитвени ход који је на крају резултирао законом који апсолутно признаје црквену имовину.

Патријарх Порфирије, који је био митрополит загребачко-љубљански, рекао је да је с извесном тугом доживео одлазак из Хрватске и додао да ће до даљег, док се не одреди нови митрополит, покривати и Загреб и Љубљану.

„Тако да у шали кажем да сам патријарх Београда, Загреба и Љубљане, Срба, Хрвата и Словенаца“, казао је патријарх.

Шта је патријарх Порфирије недавно говорио за Спутњик погледајте у видеу:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала