Црна Гора нема опрему за уклањање нафтних мрља

CC0 / Pixabay / Нафтна бушотина у мору
Нафтна бушотина у мору - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора има ограничене капацитете за одговор у случају изненадног загађења мора, а нарочито у случају већег загађења, што се односи и на материјално-кадровску опремљеност, показала је прелиминарна ревизија Државне ревизорске институције (ДРИ).

Изненадна загађења се односе не само на могуће хаварије на нафтним платформама, што је ових дана у фокусу због најаве почетка бушења подморја, већ на све догађаје који доводе до изливања опасних материја у море. Материјално-кадровска опремљеност се односи на опрему која је потребна да би се уклониле опасне материје из мора, пише „Дан“.

ДРИ је идентификовала висок ризик због почетка истражних бушења за експлоатацију нафте и гаса и кроз спроведену ревизију успеха „Управљања интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору“ је уочила проблеме и слабости који могу ограничити успешност система заштите Јадранског мора од изненадног загађења.

У овој фази ревизије идентификовани су ризици који прелиминарно указују и да нису реализоване све активности, препоруке и мере заштите животне средине планиране Програмом истраживања и производње угљоводоника у подморју Црне Горе, да нису почеле активности на изради мапе посебно осетљивих подручја црногорске обалне зоне (ПССА), као и да опредељења изражена у стратешким документима нису у адекватној мери нашла своје место у прописима који су доношени, чиме би се успоставили и правно обавезујући основи за њихово спровођење.

Ово је „Дану“ саопштио члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић који руководи ревизијом успеха „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору“, чији је циљ да утврди да ли су органи задужени за заштиту Јадранског мора од изненадног загађења адекватно припремљени за ефикасан одговор. Предметна ревизија се спроводи у оквиру паралелне ревизије успеха у којој су учествовале све врховне ревизорске институције из шест земаља које излазе на Јадранско море (Италија, Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Албанија).

У Црној Гори је, како је казао Радуловић, окончана теренска ревизија и припремљен прелиминарни извештај, који ће бити упућен субјектима на изјашњење током наредне седмице.

Италијанско-руски конзорцијум Ени и Новатек ће започети бушење Јадрана 25. марта. То су прошле седмице најавили из Министарства капиталних инвестиција (МКИ) након чега су реаговале бројне еколошке и невладине организације, као и део политичких партија, тражећи да се тај пројекат заустави.

ДРИ би коначан извештај о ревизији требало да објави након тог датума, али су због актуелности и озбиљности теме пристали да дају део података из прелиминарног извештаја.

„Имајући у виду да држава Црна Гора још увек није ратификовала Протокол Барселонске конвенције о заштити Средоземног мора од загађења које произилази из истраживања и искоришћавања епиконтиненталног појаса, морског дна и морског подморја, као ни транспозицију у национално законодавство Директиве 2003/30/ ЕУ од 12. јуна 2013. године о сигурности оф-шор операција са уљем и гасом, као и чињеницу да Национални план за хитно реаговање у случају загађивања мора са пловних објеката није у потпуности оперативан, ДРИ је идентификовала висок ризик због почетка истражних бушења за експлоатацију нафте и гаса“, казао је Радуловић.

ДРИ ће, како је нагласио, у коначном извештају дати оцену стања и препоручити субјектима ревизије да усвоје одговарајуће методологије о процени ризика и да развију интегрисан приступ управљању ризиком од загађења мора у циљу јачања институционалних капацитета за заштиту мора од изненадног загађења, преноси РТЦГ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала