Јавни дуг Србије већи за четири одсто

Евро - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите нас
Бруто домаћи производ земаља Западног Балкана је, после раста од 3,5 одсто у 2019. години, склизнуо у рецесију од 4,5 одсто у 2020, кажу у Светској банци која очекује да ће у 2021. раст БДП-а у овом региону износити 3,5 одсто.

То каже главни економиста Светске банке за Западни Балкан Енрике Бланко Армас у интервјуу за Магазин Бизнис.

„Мере које су предузете у Србији, углавном су у складу са мерама предузетим у другим земљама. Способност земаља да подрже своје економије у великој мери је резултат претходних напора да се ојача макроекономско управљање и изграде фискални амортизери. Србија је тај посао добро урадила пре кризе, смањила је фискални дефицит, смањила јавни дуг и повећала девизне резерве“, навео је Армас.

Каже да је процена Светске банке да се јавни дуг Србије повећао за четири процентна поена БДП-а у 2020, што је значајан раст, али много нижи од раста јавног дуга у другим земљама у Европи.

На питање да прокоментарише то што је стопа незапослености у региону порасла за 0,5 одсто само у првој половини прошле године и да је изгубљено 139.000 радних места, а да је ситуација у Србији нешто другачија, Армас каже да су програми економске подршке широм региона спречили много израженији утицај на тржишта рада.

„Исто се догодило и у Србији, која је донела невиђени програм економске подршке вредан око 13 процената БДП-а, укључујући неколико мера усмерених на задржавање посла. Али дошло је до пада неформалне запослености и повећања запослености младих. Мере подршке успеле су да спрече још гори утицај кризе на тржишта рада у региону, али морамо да препознамо нека ограничења тренутног приступа, попут ограниченог досега неформалног сектора, како бисмо следећи пут могли да учинимо боље“, рекао је он.

Када је реч о очекиваном расту БДП-а у региону од 3,5 одсто у 2021. години, Армас додаје и да постоји значајна неизвесност око остварења ових пројекција, посебно у погледу раста у ЕУ, кашњења у доступности вакцина и појаве нових таласа ширења вируса, што би све могло утицати на време и снагу опоравка.

Напомиње да су земље у региону усвојиле нове сетове мера за наставак борбе против пандемије и подржавање својих економија и да је то оправдано с обзиром на то да се ванредне ситуације у здравству настављају, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала