Нова помоћ задругама – на реду сеоски туризам и домаћа радиност  

© Sputnik / Александар МилачићЕтно село
Етно село  - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите нас
До краја марта биће расписан нови програм помоћи земљорадничким задругама којим ће са 500 милиона динара бесповратних средстава бити обухваћене и три нове врсте задруга. Реч је о онима које се баве сеоским туризмом, старим занатима и домаћом радиношћу, али и онима чији су оснивачи посебно осетљиве друштвене групе.

За ове три врсте нових задруга, које не смеју бити старије од две године, предвиђен је износ до 7,5 милиона динара по задрузи, док ће за старе земљорадничке и пољопривредне задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи, наглашава члан Националног тима за препород села Србије, Бранислав Гулан.

© Sputnik / Anton Vergun / Уђи у базу фотографијаЗадруге које се баве старим занатима и народном радиношћу ће бити обухваћене новом помоћи државе.
Нова помоћ задругама – на реду сеоски туризам и домаћа радиност   - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Задруге које се баве старим занатима и народном радиношћу ће бити обухваћене новом помоћи државе.

Четврта помоћ задругама, конкурс до краја марта

„Очекује се да ће паре добити између 50 и 60 старих и нових задруга. Иначе до сада, за протекле три и по године колико траје акција '500 задруга у 500 села' , укупно је бесповратно подељено 1,7 милијарди динара и тај новац су добиле 152 задруге. То је побољшало живот 6120 породица, или око 30.000 људи у селима Србије, јер добра задруга значи и добро село“, истиче Гулан за Спутњик.

Он напомиње да је акцција „500 задруга у 500 села“, коју је 2017. године покренуо тадашњи министар задужен за регионални развој, Милан Кркобабић, који је сада на челу Министарства за развој села, вратила задружни дух у живот Србије, пре свега водећи рачуна о најнеразвијенијим подручјима.

„Према подацима Министарства за бригу о селу и Задружног савеза, до сада је у Србији за три и по године основано више од 830 нових задруга. До покретања ове акције, Србија је била држава у којој се годишње гасило по 100 задруга. То је први пут да држава на овај начин подстиче развој задругарства у Србији“, подсетио је наш саговорник.

Где је здрава задруга имамо напредно село

© Sputnik / Никола ЈоксимовићНема напредног села без здраве задруге.
Нова помоћ задругама – на реду сеоски туризам и домаћа радиност   - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Нема напредног села без здраве задруге.

Он напомиње да је и овај четврти конкурс за доделу бесповратне помоћи задругама усмерен пре свега на најнеразвијенији део Србије, пфре свега на југу.

„Тамо где имамо здраву задругу имамо и напредно село. А да би данас зауставили нестајање села, а њих 1200, или свако четвро од 4700 села је у фази нестајања, не треба спасавати сва села, нити је то могуће. Треба спасити она села која могу да опстану, да остану и да живе. Уколико не спасимо села нестаће нам и Србија“, поручио је Гулан.

Конкурс за доделу нових бесповратних средстава задругама је, како напомиње, први у низу програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала