Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију

© Фото : ПромоСерија „Породица“
Серија  „Породица“  - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Хапшење Слободана Милошевића и драма која прати последње сате заједничког живота чланова његове породице, после двадесет година поново је на екранима: овога пута као ТВ серија „Породица“ редитеља Бојана Вулетића.

Драматичност коју су својевремено, у директном телевизијском преносу, стварали дуги преговори о предаји као и даноноћне страже председникових симпатизера и присталица испред виле Мир, у серији је додатно појачана и мноштвом ликова препознатљивих са тадашње политичке сцене.

Хапшење контроверза коју прате помешана осећања

Сценариста и редитељ серије Бојан Вулетић (иза којег стоје остварења попут „Реквијем за госпођу Ј.“, „Практичан водич кроз Београд са певањем и плакањем“), за Спутњик открива зашто је овога пута изабрао тему која и даље изазива бурне реакције.

„Као и већина људи, и ја сам хапшење Слободана Милошевића пратио на телевизији. То су била помешана осећања, свест и спознаја да се нешто завршава, не знајући шта ће бити после тога. Ове године навршава се двадесет година од чувене акције хапшења Милошевића, што и даље представља контроверзну тему о којој се говори са доста емоција. Мој је утисак да је двадесет година ипак довољна временска дистанца да се овој и сличним темама ипак приступи на трезвенији начин“, каже за Спутњик редитељ Бојан Вулетић.

© Фото : ПромоРеконструкција сцене преговора
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Реконструкција сцене преговора

Слободан Милошевић - херој или антихерој

У серији „Породица“ под опсадом полиције, новинара и демонстраната, породица Милошевић и њихови пријатељи и сар адници, налазе се у вили Мир на Дедињу, без икакве контроле над ситуацијом, а непредвидиве људске реакције излазе на површину. Питање које се природно намеће јесте начин на који су Слободан Милошевић, Мира Марковић и људи око њих у таквој ситуацији портретисани. За редитеља ове серије, догађај хапшења Милошевића већ тада имао је елементе шекспировске трагедије.

„Кроз драматичну, талачку ситуацију која се дешава током 72 сата представљене су људске реакције Слободана Милошевића, Мире Марковић и њихове породице које на метафорички начин одражавају и то како је изгледало десет година њихове владавине“, тврди он.
© Фото : ПромоМилан Марић као Чеда Јовановић
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Милан Марић као Чеда Јовановић

У супротности са чињеницом да смо као друштво десет година живели у ванредном стању, не знајући шта нас већ следеће недеље чека, ова четворочлана породица не верује да им се ближи крај. Њихове су реакције непредвидиве, инстинктивне, људске. Отуда и серија превазилази дневна политичка дешавања и указује на савремени тренд у светској серијској продукцији да се објективно, непристрасно, по угледу на стварне ликове, створе фиктивни.

„Све велике савремене серије светског типа изазивају велике реакције и у њиховим, локалним јавностима. То су нормалне ствари које ми као друштво морамо да прихватимо с обзиром на то да се угледамо на савремена друштва. Уколико хоћемо да будемо део Европе и света, време је и да се код нас појављују пројекти који обрађују савремене теме и теме из ближе историје,“ сматра Вулетић.

Борис Исаковић као Слоба, Мира Карановић као Мира Марковић

Улога Слободана Милошевића поверена је Борису Исаковићу, Мира Карановић тумачи Миру Марковић, Светозар Цветковић је Војислав Коштуница, Милан Марић је Чеда Јовановић, Уликс Фехмиу Зоран Ђинђић, а Вук Костић Легија. Ту су и Мима Караџић у улози Небојше Павковића, Катарина Жутић као Славица Ђукић Дејановић, Радован Вујовић као Владимир Беба Поповић...

© Фото : ПромоСерија „Породица“ емитоваће се од 29. марта сваког дана на Суперстар ТВ и РТС1
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Серија „Породица“ емитоваће се од 29. марта сваког дана на Суперстар ТВ и РТС1

При одабиру глумачке екипе, физички изглед није био пресудан, због чега је Борис Исаковић током снимања носио тешку маску која му је помогла да се поред глуме и физички приближи лику Слободана Милошевића.

„Без обзира на личне склоности и ставове, глумци су морали да прихвате идеје ликова које тумаче. Њихов задатак био је да буду уверљиви и да их бране, ма колико они били контроверзни или у потпуној супротности са њиховим бићем“, наводи Вулетић.
© Фото : ПромоКатарина Жутић као Славица Ђукић Дејановић, Гордан Кичић као Бранислав Ивковић и Милош Тимотијевић у улози Богољуба Бјелице
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Катарина Жутић као Славица Ђукић Дејановић, Гордан Кичић као Бранислав Ивковић и Милош Тимотијевић у улози Богољуба Бјелице

Он додаје да је Вук Костић који тумачи лик Милорада Улемека Легије тенденциозно изабран за ову улогу управо због свог „физикуса и хабитуса“.

„Желео сам да радим са Вуком јер је он изузетан глумац који апсолутно има ширину и јачину, не само за лик Легије. Он има изузетну способност трансформације, уверљивост и аутентичност која плени“, сматра Вулетић.

© Фото : ПромоБорис Исаковић у улози Слободана Милошевића, Вук Костић у улози Легије, Милан Марић је Чеда Јовановић, Марко Баћовић је Тома Фила и Милош Тимотијевић као Богољуб Бјелица
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Борис Исаковић у улози Слободана Милошевића, Вук Костић у улози Легије, Милан Марић је Чеда Јовановић, Марко Баћовић је Тома Фила и Милош Тимотијевић као Богољуб Бјелица

Породица као и свака друга породица

Истражујући биографске књиге, интервјуе, изјаве и све што је у вези са овим догађајем, аутори серије отворили су врата породичног дома Слободана Милошевића који се, за време његове владавине, мало излагао јавности.

„Из данашње позиције и свега што смо деведесетих година имали прилике да доживимо, односи у породици Милошевић могу нам изгледати апсурдно или занимљиво. Међутим, то је породица као и свака друга. Једини проблем је што су они на власти и што су се многе одлуке доносиле у кући“, истиче редитељ.

© Фото : ПромоМима Караџић у улози Небојше Павковића
Последњи сати заједничког живота породице Милошевић: Драма која је променила и Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Мима Караџић у улози Небојше Павковића

Иако заснована на до сада познатим чињеницама, аутентичним снимцима, јавно доступним информацијама и сведочењима, у серији „Породица“ чијих ће пет епизода бити емитовано од 29. марта на Суперстар ТВ и РТС1, појављују се и ликови који су измишљени, као и сцене које су резултат претпоставке, креативне обраде и уметничке слободе.

Редитељ Бојан Вулетић указује и на то да је градећи ликове и приче око Милошевићевих, кроз једну породицу заправо осликао стање у нашем друштву:

„У симболичком смислу, ми причамо о породици која је утицала на судбине многих породица, не само код нас, већ у целом региону“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала