Рампа за Теслина возила у државној управи и војсци Кине?

© AFP 2023 / JOSH EDELSONРефлексија америчке заставе на аутомобилу Тесла С.
Рефлексија америчке заставе на аутомобилу Тесла С. - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите нас
Кина, позивајући се на забринутост за националну безбедност, уводи ограничење на употребу Теслиних електричних возила за државне и војне службенике, пише њујоршки „Вол стрит журнал“.

Сличну информацију је пласирала и агенција „Блумберг“, наводећи у извештају да су Теслини аутомобили забрањени у одређеним областима.

Ова ограничења стижу након што је држава спровела безбедносни преглед возила и, како наводе ови амерички медији, наводно утврдила да Теслини сензори у аутомобилима могу да сниме фотографије окружења на локацијама на којима се возила налазе, објавио је Си-Ен-Би-Си.

„Вол стрит журнал“ додаје, позивајући се на добро обавештене изворе, да би Тесла тако могао да дође до важних информација, као што су, на пример, подаци о томе када и где се аутомобили користе.

Такође, могао би да прати и већи број личних података, попут листинга контаката мобилним телефоном ако је повезан са аутомобилом, наводи се у тексту њујоршког листа и додаје да Кину забрињава да би те информације могле да буду прослеђиване Сједињеним Државама.

Први човек „Тесле“ Илон Маск изјавио је данас да ће његова компанија бити затворена ако су се његови аутомобили користили за шпијунирање.

„Постоји врло снажан подстицај да будемо веома пажљиви са свим информацијама. Ако би „Тесла“ користила аутомобиле да шпијунира у Кини или било где другде, ми бисмо били затворени “, рекао је Маск током виртуелне дискусије.

Маск је позвао на веће међусобно поверење између САД и Кине током видео-дискусије с једним кинњским квантним физичаром.

Кинеско тржиште има све значајнију улогу у "Теслиним" укупним испорукама и производњи. Приход компаније од продаје у Кини је више него удвостручен на 6,66 милијарди долара, што чини 21 одсто од укупних прихода од 31,54 милијарде долара.

То је значајан скок у односу на 2019. годину, када је Теслина продаја у Кини достигла 2,98 милијарди долара, односно 12 процената укупних прихода од 24,58 милијарди долара, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала