Свим незапосленим грађанима у јуну додатних 60 евра

Пратите нас
Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће држава свим незапосленим грађанима у јуну исплатити једнократну помоћ од 60 евра у оквиру трећег пакета помоћи привреди и грађанима у укупном износу од око две милијарде евра.

Мали је рекао да ће уз помоћ од по 30 евра у мају и новембру сви незапослени грађани у овој години од државе добити укупно 120 евра.

„Важна вест је да се помоћ односи на све незапослене који су пријављени Националној служби за запошљавање“, рекао је Мали за ТВ Прва.

Министар је навео да ће се тачан податак о броју незапослених који ће добити једнократну помоћ знати када Влада Србије буде донела уредбу што ће, како каже, бити у наредних недељу или две.

Он је казао да је прошле године држава доносила пакете помоћи да одржи запосленост, а сада је циљ да се да се онима који немају посао пружи подршка и оптимизам и помогне да покрију основне трошкове.

Мали је рекао да је то још један показатељ колико је држава јака и колико жели да помогне свима.

Подсетио је да од 28. априла почиње пријава свих пунолетних грађана за помоћ од 60 евра, односно по 30 евра у мају и у новембру, док ће сви пензионери добити још 50 евра у септембру што је укупно 110 евра помоћи за пензионере.

Министар је навео да ће помоћ добити и грађани на Косову и Метохији где ће сваком незапосленом бити исплаћено 200 евра, а сви ће, укључујући и децу, добити по 100 евра.

„Ако се погледа помоћ грађанима у овој години, која је такође обележена пандемијом корона вируса, држава је уз стабилне јавне финансије и одржавање макроекономске стабилности, смогла снаге да обезбеди помоћ грађанима“, рекао је Мали.

Напоменуо је да је почела и пријава за помоћ привредницима и да ће у наредна три месеца бити исплаћено 50 одсто минималне зараде за запослене, од предузетника, микро, малих и средњих предузећа, а новина је, како је рекао, што су обухваћена и велика предузећа.

Министар је рекао да ће милион и 550 хиљада запослених у наредна три месеца добити 50 одсто минималца, а да ће прва исплата бити 8. априла за све који се пријаве до краја марта.

Мали је рекао да је у склопу трећег пакета мера предвиђена помоћ за аутопревознике којима ће наредних шест месеци бити исплаћено 600 евра по аутобусу, а укупно је 6.125 аутобуса.

Такође, биће исплаћена пуна минимална зарада запосленима у угоститељству, тузиму, рента-а-кар агенцијама, а предвиђена је и помоћ за градске хотеле у износу од 150 евра по соби и 350 евра по лежају.

Министар је рекао да је премијерка Ана Брнабић организовала низ састанака за представницима музичке и инвент индустије и да се данас разговара са представницима филмске индустрије.

„Имаћемо састанке и са фризерима и малим предузетницима. Желимо да допунимо трећи пакет помоћ, наредних дана биће објављено ко ће све добити помоћ“, рекао је Мали, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала