За путовање у Европску унију биће обавезно и тестирање деце

CC0 / / Вирус корона, деца
Вирус корона, деца - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Предлог зеленог дигиталног сертификата који је представила Европска комисија превиђа и тестирање деце, али то не мора да буде ПЦР тест.

У нацрту документа пише да ће признавати више врста антигенских тестова, изјавила је за Политику Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Држава Србија ће, према њеним речима, омогућити брзо и лако издавање и ПЦР и антигенских анализа, а када дигитални сертификати почну да се примењују обезбедиће и бесплатно тестирање.

Матићева је казала да је за наше грађане важна информација то што се поред потврда о вакцинацији цепивима која су одобрена за промет у ЕУ, државе чланице могу одлучити да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији. На овај начин је избегнута политизација питања вакцинације.

„Остављен је рок у наредна три месеца да се ово решење и примени у пракси, за шта је Србија апсолутно спремна. У техничком смислу, потврда о вакцинацији која се издаје у нашој земљи је интероперабилна, поседује кју-ар код и ја верујем да неће бити никаквих проблема око усаглашавања“, рекла је Матићева.

Врста вакцине, по свему судећи, неће бити препрека за путовање и то управо овакав предлог ЕК потврђује.

Матићева је објаснила да је битно то што у предлогу документа пише да ће зелени дигитални сертификат бити компатибилан са сертификатима Светске здравствене организације и Европске агенција за лекове.

'Спутњик Ве' (Sputnik V) је већ ушао у процедуре код Европске агенције за лекове, а очекује се и да ће 'Синофармова'' кинеска вакцина у априлу започети процес добијања лиценце код Светске здравствене организације. То показује да ће све вакцине које постоје на тржишту моћи да буду део овог сертификата. Апелујем на грађане да буду одговорни и да се пелцују како би се ситуација у земљи стабилизовала, јер само уколико смо епидемиолошки стабилни можемо да размишљамо о путовањима“, нагласила је она.

Иначе, 29. марта у званичну посету Србији долази грчки министар туризма Харис Теохарис када би требало да буде потписана заједничка изјава којом се исказује воља да се блиском сарадњом реше потешкоће изазване пандемијом ковида 19 у сектору туризма. Министарка је напоменула да са њиховим Министарством за дигиталну управу разговарају већ дуже време о усаглашавању дигиталних сертификата и да верује да ће ускоро бити постигнут и тај договор.

Грчка која је туристички врло занимљива и коју је до почетка ове кризе у сезони посећивало око милион људи из наше земље, само је једна од држава са којом се преговара око протокола и будућих путовања. Ресорно министарство је до сада на ову тему имало састанке и са званичницима Израела, не само због чињенице да су важни гости за Србију, него и због могућности да признајемо њихове дигиталне пасоше.

У јавности се већ јуче више пута чуло да је Србија у потпуности и технички усаглашена са предлогом ЕУ о зеленим дигиталним сертификатима. Има земаља које неће тражити тај документ него ће наши грађани моћи да путују са документом који имају. То су за сада Грузија, Египат, Турска, али и земље у нашем региону за које нема никаквих ограничења – Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Црна Гора и Албанија.

Пандемија вируса корона је уз саобраћај највише погодила сектор туризма. Приходи су у односу на 2019. годину која је била рекордна по туристичким резултатима смањени за више од милијарду евра. За помоћ сектору држава је само прошле године издвојила око девет милијарди динара помоћи, а ове године су донете три уредбе како би им се помогло да опстану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала