Амерички обавештајци: Војно руководство Ирана разматрало могућност одмазде због убиства Сулејманија

© AP Photo / Khalid MohammedГодишњица убиства иранског генерала Касема Сулејманија
Годишњица убиства иранског генерала Касема Сулејманија - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите нас
Представници Корпуса чувара исламске револуције Ирана разговарали су о могућности организације напада на војну базу Форт Макнејр у Вашингтону као одговор на убиство иранског генерала Касема Сулејманија прошле године, преноси АП позивајући се на неименоване изворе из америчких обавештајних служби.

Како наводи агенција, овај напад би требало да буде сличан нападу на амерички брод „Ју-Ес-Ес Коул“ 2000. године, када је он дигнут у ваздух у луци Адена и тада је 17 америчких војника погинуло.

Поред тога, како наводи извор, у плану је и да се изврши напад на начелника штаба војске САД Џозефа Марина чија се резиденција налази у близини те базе.

Ову информацију америчке обавештајне службе дознале су тако што су пресреле разговор представника Корпуса чувара исламске револуције током којег је, између осталог, било речи и о упаду у базу у Вашингтону са циљем њеног будућег праћења.

Према оценама извора, војно руководство Ирана није задовољно одговором Техерана на убиство Сулејманија, пре свега због резултата ракетирања базе у Ираку.

Подсетимо, командант елитне иранске јединице „Кудс“ при Корпусу Чувара Исламске револуције генерал Касем Сулејмани погинуо је приликом напада на аеродром у Багдаду. Он је убијен током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега страдало је још петоро припадника шиитског покрета „Ел Хашд аш Шаби“.

Убиство Сулејманија претило је да доведе до даље ескалације сукоба на Блиском истоку у јануару 2020. године. У тренутку када цео шиитски свет разматра улазак у велики рат, руски председник Владмир Путин одлази у посету Сирији. Погледајте како је та логистички захтевна операција организована у документарцу руског ратног репортера Евгенија Подубног:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала