Дипломата: Руско-британски односи су „практично мртви“

© AP Photo / Kirsty WigglesworthПоглед на Биг-Бен у Лондону
Поглед на Биг-Бен у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите нас
Власти Велике Британије су практично свеле на нулу руско-британске односе у политичкој сфери, изјавио је амбасадор Русије у Великој Британији Андреј Келин.
„Одржавају се, углавном, у економској и културној сфери. Међутим, што се тиче политичке равни, они су практично мртви“, рекао је Келин у интервјуу британском радију LBC.

Према речима амбасадора, Москва не сматра Лондон непријатељском страном и подсетио да дипломатски односи између две државе трају вековима.

Коментаришући Свеобухватни преглед питања безбедности, одбране и спољне политике Британије, који је објављен 16. марта, изразио је изненађење неоснованим оптужбама на рачун Русије за претње које она наводно представља за краљевство.

„Русија се у прегледу 14 пута помиње као акутна претња Уједињеном Краљевству. Међутим, нема ни једног доказа или објашњења ове формулације“, рекао је он.

Скрипаљ, иако британска страна није представила никакве доказе, и све те оптужбе су потпуна лаж, навео је руски дипломата. Келин је рекао да Свеобухватни преглед предвиђа повећање лимита нуклеарних бојевих глава са 180 на 260, чиме Велика Британија крши Споразум о неширењу нуклеарног оружја. То је било „велико изненађење“. У исто време, по његовим речима, Свеобухватни преглед „уопште не помиње дијалог са Русијом“ - све се ограничава само на оптужбама.

„Што то радите у Великој Британији?“, запитао је Келин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала