„Мадрид ће бити гробље фашизма“: Настављени протести због хапшења репера /видео/

© REUTERS / JUAN MEDINAПротести у Мадриду због хапшења каталонског репера Пабла Хасела.
Протести у Мадриду због хапшења каталонског репера Пабла Хасела. - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите нас
Нова серија протеста одржана је широм Шпаније у знак подршке каталонском реперу Паблу Хаселу који је ухпшен због величања тероризма и вређања монархије.

Стотине демонстраната марширало је Мадридом у суботу вече, а непријављени скуп је дочекала полиција која је спречила демонстранте да напредују према центру града.

​Иако су локални медији проценили да је на протестима било 300 људи, снимци са лица места показују да је број био већи. Демонстранти су затражили пуштање Хасела и ослобађање осталих „политичких затвореника“ и позвали министра унутрашњих послова Фернанда Гранде-Марласка да поднесе оставку.

​Демонстранти су скандирали левичарске и антиполицијске пароле, попут „Нацисти дању, полиција ноћу“ и „Мадрид ће бити гробље фашизма“. Полиција је снимљена како претеса неке демонстранте и проверава њихове личне карте, али није јасно да ли је неко ухапшен током скупа.

​Још један марш подршке ухапшеном реперу одржан је у Барселони, главном граду Хаселове матичне регије Каталоније. Демонстранти су марширали улицама града, скандирајући слогане и тражећи „потпуну амнестију“ за Хасела. Снимци са лица места показују да су носили заставу Совјетског Савеза.

​Протести су почели средином фебруара када се репер није појавио на издржавању затворске казне због осуђујуће пресуде из 2018. године. Музичар, чије је право име Пабло Ривадула, проглашен је кривим за величање крајње левичарских терориста и вређање монархије кроз серију твитова и његових текстова. Он је бившег краља Шпаније Хуана Карлоса, који је побегао у Абу Даби због оптужби за корупцију, назвао лоповом и мафијашким шефом, преноси РТ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала