Подршку Закону о истополним заједницама потписало више од 500 интелектуалаца

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAГеј брак (илустрација)
Геј брак (илустрација) - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Више од 500 чланова образовне, научне, културне и уметничке заједнице потписало је подршку борби за права ЛГБТИ+ особа у Србији, која се, између осталог, огледа у доношењу закона о истополним заједницама.

Потписници сматрају да је то део борбе за боље друштво засновано на једнаким људским правима као цивилизацијској тековини, у ком ниједан његов члан неће бити стигматизован и дискриминисан.

Закон о истополним заједницама представља само први корак у остваривању права ЛГБТИ+ особа да њихове најбазичније потребе буду признате и законски регулисане, наводе у тексту.

„Закон треба да омогући да ове особе имају једнако право да воле и буду вољене, да граде заједнички живот са вољеном особом, да наслеђују имовину својих партнера и партнерки и да уживају сва она права и одговорности које хетеросексуалне особе уживају без довођења у питање. Доношењем оваквог закона ЛГБТИ+ особе неће добити никаква посебна нити другачија права, него право да живе живот који је за већину припадника друштва уобичајен“, каже се у образложењу. 

Академска и професионална заједница треба да буде покретач и да даје подршку позитивним променама у друштву, које унапређују друштво, и да покаже пут ка светлијој будућности, остваривање једнаких људских права за све је део тог пута, напомиње ова група људи и додаје да је важно нагласити и да доношење оваквог закона неће ни на који начин угрозити, нити умањити права хетеросексуалних особа.

„Разумемо да део друштва борбу ЛГБТИ+ заједнице дочекује са негативним емоцијама и осећањем угрожености. Овакве емоционалне реакције показатељ су неразумевања тога шта ЛГБТИ+ заједнице заиста јесу и какве потребе имају. Међутим, то не може бити валидан аргумент против доношења овог закона, већ показатељ у ком правцу треба да се даље развијају и спроводе анти-дискриминационе и едукативне активности и праксе“, наводи се у тексту потписника.   

Иако је јасно да ће закон о истополним заједницама створити простор у ком може бити олакшан живот и уживање основних права ЛГБТИ+ заједнице, борба ту не престаје, додају они. Примена закона кроз доследан рад институција и промена друштвене климе је много захтевнији и дуготрајнији посао. 

„Ми ћемо кроз своју друштвену, научну и образовну праксу и своје професионалне улоге наставити да подржавамо вредности толеранције и једнакости свих маргинализованих група и увек ћемо бити спремни да се успротивимо дискриминацији, без обзира да ли долази од стране појединаца, група или институција. Академска и професионална заједница треба да буде покретач и да даје подршку позитивним променама у друштву, које унапређују друштво, и да покаже пут ка светлијој будућности, остваривање једнаких људских права за све је део тог пута", објашњавају потписници, пренео је портал „021“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала