Српски научник у ИБМ: Одлука о изради дигиталног пасоша донета у марту 2020. године

CC0 / пиксабеј / Пасош
Пасош - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одлуку да правимо дигитални пасош у компанији ИБМ донели смо у марту прошле године, одмах након појаве ковида 19, а први радни прототип настао је две недеље након доношења одлуке, изјавио је Марко Вуколић, научник у компанији ИБМ који је био ангажован на овом пројекту.

Објашњавајући шта је заправо ИБМ Digital Health Pass, Вуколић је за „Магазин Бизнис“ рекао да је то технологија заснована на блокчејну која чува приватност и омогућава корисницима да представе свој здравствени статус различитим верификаторима чувајући притом њихову приватност.

Верификатори могу да буду, рецимо, гранична полиција, авио-компаније, места за забаву.

„Технологија похрањује сертификате јавног кључа издавалаца, односно здравствених организација на блокчејну, што омогућава верификаторима да утврде да су здравствене потврде корисника издали овлашћени издаваоци“, каже Вуколић.

Додаје да ваља имати на уму да се на блокчејну не чувају лични подаци, већ да они остају на уређају власника података.

Када је реч о садржају самог документа, коме он може да буде доступан и ко и како може да га користи, Вуколић каже да корисници, издаваоци и верификатори у оквиру дате надлежности или широм различитих надлежности, могу да користе систем.

Корисници, наводи он, добијају јединствене кју-ар (QR) кодове приватно ускладиштене у свом мобилном телефону или у папирној форми, а блокчејн садржи јавне криптографске кључеве издавалаца.

Три корака за дигитални прелаз границе

На питање како би вакцинални пасоши функционисали уколико би се у свету донела одлука о њиховом увођењу, Вуколић каже да би то подразумевало три корака.

Први корак би значио да здравствене власти региструју одобрене јавне кључеве својих издавалаца здравствених потврда на блокчејну.

Одобреним верификаторима би био омогућен приступ читању ових кључева из блокчејна.

Други корак би значио да издаваоци издају дигитално потписане здравствене потврде корисницима а оне остају код корисника у електронском или папирном облику, у форми кју-ар кода.

Трећи корак јесте да корисници показују кју-ар код верификаторима који преузимају јавне кључеве издавалаца употребљене за потписивање здравственог уверења из блокчејна, пренео је Танјуг.

Према Вуколићевим речима приватност података је овде очувана тиме што се сви осетљиви подаци чувају само на мобилном телефону или у папирном облику али у оба случаја искључиво у поседу корисника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала