Због мера Владе и поштовања мера заштите, ове године фестивал није могао да се одржи у традиционалном термину — последњег викенда пред пост, а овога пута није било ни посетилаца.
Овогодишњи победници су разноврсним креацијама и укусима изненадили искусну комисију, па је поред традиционалних специјалитета било и нових — и по укусу и по декорацији.
Тако је Удружење „Панчевке“ из Горњег града изложило салате са новим укусима тако што су користили грожђе из туршије у комбинацији са маслинама, аутор је била Вања Мутавџић.
Коришћено је и семе чија као декорација руске салате у облику змије питона, па ју је комисија у шали назвала маргићански тамишки питон аутора Славице Симани.
А председница Удружења „Панчевки“ Снежана Марјанов представила је банатску руску салату са домаћом шунком и сувим месом. Такмичари су се трудили да у салату убаце и што више састојака пуних витамина — против вируса.
Удружење „Панонке“ је представило посну руску салату са орасима и наром креације Олге Жолнај као и традиционалну салату са киселим зеленим парадајзом из туршије Јадранке Димитријевске.
„Сигурна кућа“ из Панчева представила се традиционалним руским салатама креације Зорице Срећковић док су најмлађе учеснице, које су се први пут такмичиле, биле представнице из Удружења извиђача „Црне Роде“ из Панчева, Сара Кракер и Тамара Обрадовић, са традиционалном руском салатом, лепо декорисаном, са тајним састојком којим је давао посебан укус.
Председник Друштва српско-руског пријатељства из Панчева Предраг Обрадовић пожалио се на услове и прилике организације овог већ традиционално јако посећеног међународног фестивала:
„Имали смо до сада најтежи задатак, да за једно пре подне, од тренутка најаве владе Србије о увођењу мера заштите од Ковида, организујемо 9. Фестивал без доласка наших највернијих такмичара који због тога што припадају врло ризичним групама нису могли да се такмиче. А већина њих већ у децембру зову телефоном да питају за термин одржавања фестивала. Није било наших бака из геронтолошких центара и клубова за дружење старих лица које нам долазе у великом броју и преносе своја огромна кулинарска искуства. Многе од њих су руску салату училе да праве од Рускиња које су с почетка века дошле у наш град и пренеле рецепте својих предака нашим грађанима“...
Напад на Гиниса
Председник друштва открио нам је и план за 10. јубиларну годину фестивала 2022. године.
„Покушавамо већ неко време да добијемо услове од Гиниса за највећу руску салату. Тај поступак је прилично дуго трајао и најзад смо усагласили са њима назив који је био споран и добили услове за постављање рекорда. Припрема у оквиру Друштва за Гинисов рекорд је већ почела и надамо се да ће све техничке детаље да завршимо до јесени, а онда предстоји избор сарадника, произвођача хране и опреме који су потребни за највећу руску салату на свету“.