Упозорење на еколошку катастрофу: Инсталација испред Скупштине Србије

© Фото : Marko_Petropvic ><Пијаниста
Пијаниста - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Пратите нас
Нова просторна инсталација Пијанисте која је постављена испред Народне скупштине Републике Србије, а поводом пројекта „Буђење пролећа – буђење свести“ опомиње друштво на еколошку катастрофу и проблеме који нас окружују.

Просторну инсталацију испред Народне скупштине Републике Србије израђену од метала направио је архитекта и уметник Андреј Јосифовски, познатији као „Пијаниста“ и поново опоменуо друштво у којем живи на озбиљне последице загађивања река, ваздуха и плодног земљишта.

Буђење пролећа – буђење свести

Кишно недељно поподне није спречило нашег познатог уметника да бројним окупљеним грађанима представи своју нову просторну инсталацију под називом „Екперимент – круг живота на Балкану“. То је заправо предимензионирани бубањ налик онима које можемо видети у лабораторијама где се врше огледи на животињама, а који симболички скреће пажњу на загађење ваздуха, планинских река, сечу дрвећа...

Поставка је пречника око 2,5 метара и постављена је испред скупштине која је уједно и Народни дом. Повод рада под називом „Експеримент - круг живота на Балкану“, из серијала „Златно доба“, настао је из жеље да се укаже на снагу и моћ народа. Цео рад је симболично изведен у недељу првог дана по доласку пролећа, јер осим буђења природе, аутор истиче да је важно да дође и до буђења свести.

„Како иначе објаснити да нам под небеском капом постаје све врелије као у паклу, да су нам затровани ваздух, вода и храна, да живимо животом огледних животиња?!“, пита се Јосифовски.

© Фото : SOULTIME media Просторна инсталација под називом „Екперимент – круг живота на Балкану“
Упозорење на еколошку катастрофу: Инсталација испред Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Просторна инсталација под називом „Екперимент – круг живота на Балкану“

Како бубањ каже

„Експеримент показује да су учесници стално на путу, али да регуларног излаза за оне који су унутра нема. Да би завршили са овим експериментом, морали бисмо прво да утврдимо да ли ми то заиста желимо или нам је лепо да нам све у животу буде лутрија“, говори Јосифовски коме је за прављење скулптуре уз помоћ његовог тима било потребно неколико дана.

© Фото : Marko_Petropvic Андреј Јосифовски познатији као „Пијаниста“
Упозорење на еколошку катастрофу: Инсталација испред Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Андреј Јосифовски познатији као „Пијаниста“

Како бисмо се освестили и обратили пажњу на окружење које загађује животну средину, „Пијаниста“ је позвао присутне да зауставе бубањ. У народу се обично за такво заустављање користи термин банана, те је Јосифовски првих стотину учесника, за успомену на овај догађај, даривао са по једном бананом.

„Не дозволимо да нам смисао живота буде лутрија и да нам о свему одлучује бубањ“ истиче Јосифовски најављује још сличних, већ припремљених, акција у циљу отрежњења друштва и света који нас окружује, у оквиру наставка серијала „Златно доба“.

Након постављања округлог металног златног бубња, први се провозао сам уметник, а онда је позвао и окупљене грађане који су после вожње добили по банану. По завршетку перформанса, скулптура је одмах уклоњена, а у плану је прављење Пијанистиног парка на отвореном где ће бити изложене све његове скулптуре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала