Америка модернизује ПРО због новог руског оружја

© AFP 2023 / Jordon R. Beesley / US NAVY / AFPПРО систем „си спероу“
ПРО систем „си спероу“ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
САД намеравају да модернизују свој програм противракетне одбране због појаве хиперсоничног оружја у Русији, јавља РТ, позивајући се на документ америчке Агенције за противракетну одбрану.

У питању је систем командовања и управљања (Ц2БМЦ) - кључни елемент противракетне одбране. Циљ његове сталне модернизације је јачање заштите од балистичких пројектила.

Америчка војска се слаже да процес треба убрзати – за сваку фазу увођења нових елемената потребно је од 24 до 36 месеци, док се у исто време на супротној страни појављују нови модели наоружања. 

„Последњих година, противник убрзано прави нова сложена и перспективна убојна средства, укључујући хиперзвучне бојеве блокове, као и суперсоничне, дозвучне и хиперзвучне високо маневарске крстареће ракете“, наводи се у документу.

Према добијеним подацима, будућа архитектура C2BMC добијаће нове елементе ПРО како се буду појављивали и осигуравати оперативно компатабилност са савезничким снагама.

Систем C2BMC омогућава комплексно реаговање на ракете у свим фазама лета. Он повезује комплексе Patriot, THAAD, Aegis, РЛС AN/TPY-2, инфрацрвени систем за космичко базирање (SBIRS) и остале.

Раније је министар одбране Сергеј Шојгу назвао хиперсоничне комплексе основном руском снагом ненуклеарног обуздавања. Прошле године, војска је добила две интерконтиненталне балистичке ракете са хиперзвучним блоковима „Авангард“. Пре тога, Јужни војни округ је добио пресретаче са ракетама „Кинџал“.  Министарство одбране је саопштило о успешним лансирањима ракета „Циркон“ којима ће бити наоружани бродови и подморнице.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала