ЕУ увела санкције Кини, Пекинг одговорио

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLЗаставе ЕУ и Кине
Заставе ЕУ и Кине - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Савет ЕУ донео је одлуку да уведе санкције против 11 особа и једног ентитета одговорних за озбиљна кршења људских права у шест земља широм света.

Готово истовремено, Кина је својим рестриктивним мерама одговорила на санкције ЕУ, које се поред Кине односе и на Северну Кореју, Либију, Јужни Судан, Еритреју и Русију.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ наводи да су санкције усмерене на кршења људских права, без обзира где се она дешавају у свету, а да су рестриктивне мере у складу са међународним правом и највишим стандардима владавине права, преноси Танјуг.

Овај пакет санкција обухвата и мере против „четири особе и једног ентитета из Кине“ који су имали одлучујућу улогу у креирању и примени кинеске политике у покрајини Синкјанг.

Борељ додаје да су министри ЕУ током састанка информисани да је Кина негативно одговорила на ове санкције и додао да то неће омести ЕУ да истраје на одбрани људских права у свету.

Одговор Кине на санкције ЕУ подразумева, између осталог, и мере против чланова Европског парламента и Политичког комитета за људска права, а ЕУ такав потез оцењује као неприхватљив.

„Желимо да се Кина ангажује у дијалогу са ЕУ о људским правима, а не да настави са конфронтацијама“, закључио је Борељ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала