Нема нико у окружењу а производи се у Србији, и то – прерадом отпада

CC0 / Рixabay / Железара
Железара - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
За пет година из речних корита, са њива, из домаћинстава, разних депонија прикупљено је 1.100.000 тона отпадног гвожђа. Толико је мини-железара у Сремској Митровици претопила секундарних сировина и направила производе, које нема нико у окружењу - бетонски челик, неоходан у грађевинарству.

За подстицај домаће привреде, за једну од највећих гринфилд инвестиција - "Металфер стил мила", стигао је и жиг "Чуваркућа".

Због њих су бројни Сремци, кажу, заменили дотрајале гвоздене ограде и бицикле. Од старих смедереваца, лонаца, шасија аутомобила до веш-машина, месечно у топиници заврши 28.000 тона отпадног гвожђа.

Шеф производње у топионици Никола Златковић наводи за РТС да пећ произведе 76 тона на сат, а кран подигне 60 тона истопљеног челика.

Пећ се не гаси у топионици, а уз четири смене у ваљаоници, не прекида се ни прерада ужарених челичних гредица.

Руководилац производње у новој ваљаоници Раде Јарац каже да од челичне гредице ваљају ребрасту арматуру и челичну жицу која се уграђује у мостове, зграде и све што се гради у Србији и окружењу.

Због потреба и потражње, заокружили су процес. Откупили ваљаоницу од претходног инвеститора, а уз стару прошле године отворили и савремену ваљаоницу. 

Земља - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2021
Земља у Србији поскупљује из два разлога, тренд ће се наставити наредних година

Повећањем капацитета на 200.000 тона, три пута су повећали број радника.

"Већина нас је из ових крајева и лакше је, све је аутоматизовано", истиче Ђорђе Беловуковић из Равња.

Татјана Лотоцки из Сремске Митровице каже да је добила посао преко програма "Моја прва плата".

"Јако сам задовољна, радим у ИТ сектору и брзо после два, три месеца ми је фирма понудила уговор о радном односу", прича Лотоцки.

Од ливаде до мини-железаре за 12 година

Све што се направи, одмах се и прода. За 12 година од ливаде до мини железаре уложено је скоро 100 милиона евра домаћег капитала. У сремској металургији - на челу жена.

Жиг "Чуваркућа" је нешто на шта су изузетно поносни, с обзиром на то да се сви њихови добављачи налазе на територији Србије, као и већина купаца.

"Ми заједно јачамо домаћу привреду. Ако мушкарац у металургији мора да дâ 100 одсто од себе, жена мора 200 одсто, тако да нема заустављања, нема паузе", каже директорка "Металфер стил мила" Јелена Законовић.

Паузе нема ни у инвестицијама. Да из димњака излази само водена пара уложили су милион, а у нову ваљаоницу више од 55 милиона евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала