Десет компанија контролишe сву храну и пиће на свету

© Sputnik / Маријана КолаковићСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Свега десет компанија у свету контролишe скоро сву храну и пића која конзумирамо сваки дан.

Компаније: „Нестле“, „Пепсико“, „Кока-кола“, Унилвер“, „Даноне“, „Џенерал милс“, Келогс“, Марс“, „Асошијетед Бритиш фудс“ и „Монделез“ – свака запошљава хиљаде радника и зарађује више милијарди на годишњем нивоу.

​Како би натерали компаније да направе позитивне промене у свом раду и како би купац био свестан ко контролише брендове које купује – Оxфам је направио велику инфографику која приказује како су потрошачки брендови у ствари повезани, преноси Н1 писање „Бизнис инсајдера“.

У наставку вам представљамо вредност сваке од споменутих компанија.

  1. „Келогс“ – Приход 2015. године: 13, 5 милијарди долара. Поред „Фрут лупса“ и „Фростед Флејкса“, „Келогс“ је такође власник брендова као што су „Принглс“, „Чиз ит“ и „Его“.
  2. „Асошијетед Бритиш фудс“– Приход 2015. године: 16,6 милијарди долара. Компанија је власник брендова као што су „Дорсет сириалс“, „Твинингс“ ти и „Примарк“.
  3. „Џенерал милс“ –Приход 2015. године: 17, 6 милијарди долара. „Џенерал милс“ је најпознатија по житарицама „Чериос“ и „Чеx“, али такође су власници „Јоплајта, „Хамбургер хелпера“ и „Бети крокера“.
  4. „Даноне“ – Приход 2015. године: 24, 9 милијарди долара. Најпознатији су по јогуртима „Актива“, Јокранч“ и „Оикос“.
  5. „Монделез“ – Приход 2015. године: 29, 6 милијарди долара. Компанија која је милијарде стекла на основу брендова „Орео“, „Тридент жваке“ и „Саур печ кидс“.
  6. „Марс“ – Приход 2015. године: 33 милијарде долара. Марс не треба посебно представљати, а најпознатији је по брендовима „МиМ“, „Анкл Бенс рижа“, „Старбаст“ и „Орбит“.
  7. „Кока-кола“ – Приход 2015. године: 44, 3 милијарде долара.
  8. „Унилевер“ – Приход 2015. године: 59, 1 милијарде долара. Ова корпорација је власник брендова као што су дезодоранси „Акс“, „Липтон чај“, „Магнум“ сладолед и мајонеза „Хеллманс“.
  9. „Пепсико“ – Приход 2015. године: 63 милијарде долара. „Пепсико“ је власник брендова као што су житарице „Кајакер“, „Читос“ и „Тропикана“.
  10. „Нестле“ – Приход 2015. године: 87 милијарди долара. Поред слаткиша за које сви знамо, „Нестле“ је власник брендова „Гербер“ дечија храна, „Перијер“, Диђорно“ и „Хот пакетс“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала