Ракета „Сојуз" са 38 сателита лансирана са космодрома Бајконур /видео/

© Пресс-служба Роскосмоса / Уђи у базу фотографијаРакета Сојуз на космодрому Бајконур
Ракета Сојуз на космодрому Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Ракета носач „Сајуз-2.1а“, која је први пут после 45 година променила боје и из сиво-наранџасте прешла у бело-плаву, полетела је са космодрома Бајконур.

Лансирање је првобитно било планирано за 20. март, али је одложено за 22. март. Према речима извора у ракетној и свемирској индустрији за Спутњик, разлог је био скок напона у систему напајања лансирног комплекса и потреба поновне провере ракетних система.

Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин рекао је да у ракети-носачу нису пронађене техничке неисправности.

Уговори за лансирање у орбиту два сателита CAS500-1 и CAS500-2 развијена у Јужној Кореји потписани су 2017. године. Главна мисија сателита је добијање слика у панхроматском и мултиспектралном режиму помоћу корисног терета AEISS-C (Напредни компактни систем високе резолуције за даљинско испитивање Земље). Лансирања сателита првобитно су била предвиђена за трећи квартал 2020. године.

Према „Роскосмосу“, кластер малих свемирских летелица представља сателите различитих формата - од PocketCube до малих свемирских летелица тешких 200 килограма, лансираних у од стране страних купаца из Јапана, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Италије, Јужне Кореје, Израела, Тајланда, Канаде, Бразила, Немачке, Холандије, Аргентине, Мађарске, Велике Британије, Шпаније, Словачке и Туниса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала