Русија ради на верзијама вакцина у облику капи за нос

© Фото : Rospotrebnadzor / Уђи у базу фотографијаЕпиВакКОрона вакцина
ЕпиВакКОрона вакцина - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Новосибирски центар „Вектор“ планира да направи верзију вакцине против вируса корона „ЕпиВакКорона“ у облику капи за нос, изјавио је шеф одељења Центра за зоонотске инфекције и грип Александар Рижиков. У исто време је и центар „Гамалеја“ саопштио да је започео испитивања вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у интраназалном облику.
„Сада очекујемо даље побољшање и проширење производње, а посебно побољшање саме вакцине, између осталог као и наше колеге из института 'Гамалеја', припремамо се за развој интраназалног облика“, рекао је он на састанку о повећању производње вакцина против ковида 19 и напретку вакцинације становништва Русије уз учешће руског председника Владимира Путина.

И „Спутњик Ве“ у облику капи за нос

На истом састанку, директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург изјавио је да је његов центар започео испитивања вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V)  у облику капи за нос, која ће се завршити ове године. Како је истакао, испитивања показују да тај облик нема никаквих нежељених ефеката.

Истовремено, рекао је да центар планира да ове године заврши испитивања вакцине „Спутњик Ве“ у облику капи за нос за децу млађег узраста – до три-четири године.

Руског лидера је занимало у ком узрасту деца могу да се вакцинишу.

Гинцбург је одговорио да дечју популацију треба поделити у неколико група, почевши од узраста 12-13-17 година.

„Сада радимо на овоме са педијатрима“, рекао је директор центра, напомињући да ће највероватније следећа група имати до 8 година и можда 3-4 године.

Међутим, није искључио ни могућност вакцинације и млађе деце.

„Ово је, наравно, врло благ и погодан облик вакцинације деце и посебно деце млађег узраста“, која се, наравно, плаше шприца и чак могућих нежељених ефеката који ће се појавити“, рекао је Гинцбург и додао да први експерименти показују да вакцина у облику капи за нос не даје никакве нежељене ефекте.

„Спутњик лајт“ за јачање имунитета

Он се осврнуо и на вакцину „Спутњик лајт“, рекавши да може да се примењује за повећање имунитета код особа које су раније прележале коронавирусну инфекцију.

„Вакцина 'Спутњик лајт' није направљена да замени 'Спутњик Ве'. 'Спутњик лајт' је прва компонента вакцине 'Спутњик Ве'. Производи се фактички за брзу вакцинацију становништва, а такође може да има примену у вакцинацији оних који су прележали корону и који већ имају одређени имунитет на њу, али га треба подићи“, објаснио је он.

Истовремено, директор Руског центра за директне инвестиције (РФПИ) Кирил Дмитријев изјавио је да је једна од америчких компанија могла да наруши патент за производњу „Спутњика Ве“, не откивајући више детаља.

„Могуће је да једна од америчких компанија које производе вакцину нарушава наше патенте. Обавестили смо ту компанију, желимо да почнемо дијалог с њима“, додао је Дмитријев.

Подсетимо, „ЕпиВакКорона“ је друга од три вакцине које је Русија регистровала. Вакцину је произвео Државни научни центар вирусологије и биотехнологије „Вектор“.

Прва вакцина против вируса корона регистрована у свету била је руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) коју је развио Институт „Гамалеја“. Русија има још једну регистровану вакцину – „КовиВак“ центра „Чумаков“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала