Шта Срби могу да очекују од Владе Аљбина Куртија

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Аљбин Курти лидер покрета Самоопредељење, изабран је други пут за премијера Косова, а за нову владу није гласала Српска листа која је најавила да ће се жалити Уставном суду јер је добила само једно уместо два министарства колико јој по закону припада.

За владу Аљбина Куртија Курти гласао је 67 гласова за и 30 против. Уздржаних није било. Током гласања у сали је било присутно 107 посланика од укупно 120 колико броји приштинског парламента.

Замерке не само од од Срба већ и од Албанаца

Осим Спрске листе за Куртија није гласала за Куртијеву владу, која ће имати 15 министарстава од чега је само једино припало Српској листи, односно Горану Ракићу који је добио позицију министра за повратак.

Седница за избор владе Косова трајала је непуна три сата, а пратило ју је низ замерки на експозе који је Курти изнео на почетку седнице.

Њему је замерено од стране албанских посланика да није дао никакве смернице каква ће бити спољна политика Косова, какав ће бити његов однос према оптуженима пред Судом за злочине ОВК, као и да није изнео план за опоравак Косова.

Такође му је замерено да није изнео став о визној либерализацији коју Косово чека од ЕУ већ годинама.

ЕУ да али нема компромиса око суверенитет Косова

Курти је иначе у свом експозеу истакао да му је међу приоритетима сузбијање корупције, економски снажно Косово, борба против пандемије коронавируса али и побољшање односа са Америком и Албанијом.

Пред крај представљања програма Курти је говорио о односу према дијалогу са Београдом где је изнео познате ставове - да је уступака било доста, те да их више неће бити, мислећи ту и на оснивање Заједнице српских општина. Рекао је и да „нема алтернативе европском путу“, али ни да нема компромиса када је у питању суверенитет Косова.

У делу обраћања о Србији, Курти је поново говорио о броју несталих лица са Косова из рата деведесетих, а излистао је и висину „ратне штете“ коју Косово потражује од Србије, и најавио формирање комисије која ће радити на прикупљању доказа за доказивање, како је рекао, геноцида који је Србија починила на Косову.

Без признања Србије нема нормализације  

Када је реч у дијалогу са Србијом он је нагласио да без "признавања стварности независног Косова и прихватања истине од стране Србије не може бити нормализације односа између два народа и између две земље".

Посланик Српске листе Игор Симић је током излагања на седници рекао да ће се Српска листа жалити Уставном суду јер јој по закону припадају два, а не једно министарство.

Он је такође објаснио да Српска листа и избор Ракића на место министра нису производ неког коалиционог договора са владајућом већином, већ избор народа који је гласао на изборима 14, фебруара на ванредним парламентарним изборима.

Иначе, албански посланици из опозиције имали су и примедбу због брзине формирања владе с обзиром да је само неколико сати раније формирана Скупштина Косова на челу са Гљауком Коњуфцијем који је такође припадник Покрета Самоопредељења а који је преузимањем ове дужности аутоматски постао и в.д. председник такозваног независног Косова.

Опозиција доводи у питање легалност нове владе

Опозициони посланици из редова Албанца поставили су питање да ли је избор владе пре избора председника Косова легалан, с обзиром да је било доста времена да се изабере прво председник, а затим влада.

Подсећања ради, Курти је на ванредним парламентарним изборима у фебруару освојио 50, 28 одсто гласова, односно 58 посланичких места, што значи да му је фалило три посланика да самостално формира владу. Подршку да обезбеди 61 глас у парламенту, што је минимум за изгласавање владе добио је од Турске демократске странке Косова са два посланика и Нове демократске странке Косова.

Прве реакције приштински аналитичара на владу „Курти 2“ како су је приштински медији назвали, су да ће Курти имати јаку опозицију, као ниједна досадашња влада на Косову, али и да ће морати да буде мање арогантан према међународној заједници, ако жели добро Косову.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала