Трамп: Бајден је за пар недеља национални тријумф претворио у националну катастрофу /видео/

© AP Photo / Jacquelyn MartinДоналд Трамп обилази изградњу зида на граници САД и Мексика
Доналд Трамп обилази изградњу зида на граници САД и Мексика - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Бајденова администрација је за само пар недеља претворила национални тријумф у националну катастрофу, саопштио је бивши амерички председник Доналд Трамп, коментаришући мигрантску кризу која погађа САД на граници са Мексиком.

Једна од кључних ставки Трампове председничке кампање 2016. године била је изградња зида на граници са Мексиком како би била заустављена илегална имиграција и шверц дроге.

Изградња зида заустављена је после промене власти, а сада се САД суочавају са хиљадама илегалних миграната који прелазе границу.

У Трамповом саопштењу, које је на Твитеру поделио његов бивши секретар за штампу Шон Списер, бивши председник поручио је Бајденовој администрацији да одмах наставе изградњу зида.

„Поносно смо предали Бајденовој администрацији најсигурнију границу у историји. Све што је требало да ураде је да наставе да одржавају систем. Међутим, за само неколико недеља, Бајденова администрација је претворила национални тријумф у националну катастрофу“, саопштио је Трамп.

Бивши председник навео је да изградња зида није требало да буде прекидана и да он може да буде завршен за само неколико недеља.

„Једини начин да се прекине криза на граници је да Бајден призна потпуни неуспех и да усвоји дубоко ефикасну и доказану Трампову политику“; стоји у саопштењу.

​Он је критиковао и секретара за националну безбедност Алехандра Мајоркаса, који је навео да је за кризу крива Трампова администрација, јер је делимично престала да гради инфраструктуру за привремени смештај илегалних миграната.

Трамп је подвукао како би требало да буде отворена конгресна истрага о тренутној администрацији због „заташкавања колико је ситуација лоша“. Додао је и да сматра Бајденову администрацију одговорном за „смрти и људску трагедију“, укључујући и шверц дроге и трговину људима.

„Бесрамна политика ове администрације омогућава и охрабрује злочине против човечности. Наша земља се уништава“, закључио је Трамп.

Мигранти у САД на граници са Мексиком - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Мигрантска криза у САД: Хиљаде деце у притвору, мигранте хоће да пребаце на канадску границу /видео/

Сједињене Државе суочене су са великим приливом илегалних миграната на граници са Мексиком, међу којима је и велики број деце без пратње одраслих. Док америчке власти користе законе донете у Трампово време како би депортовале илегалне мигранте, деца без пратње остају у камповима у притвору.

Од почетка године на хиљаде деце без пратње ушло је у САД, а према подацима америчких пограничних власти, њихов број у фебруару био је 9.457, што је драматичан раст у односу на 5.858 из јануара. Око 100.000 илегалних миграната прешло је границу само у фебруару.

Од октобра до фебруара притворено је готово 30.000 деце која су прешла границу без пратње одраслих.

Како су објавили амерички медији, деца у пограничном притвору остају у просеку око 136 сати, што је далеко више од законски прописаних 72 сата.

Амерички председник Џо Бајден, одмах по преузимању власти, потписао је низ декрета, међу којима су и они којима се ублажава Трампова строга имиграциона политика. Једно од првих Бајденових наређења било је укидање ванредне ситуације коју је Трампова администрација увела на граници, што је омогућавало изградњу зида без одобрења Конгреса за финансирање тог пројекта.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала