Две опције у игри: Хоће ли кафићи почети да раде?

© Sputnik / Лола ЂорђевићПразне баште кафића
Празне баште кафића - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите нас
Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона биће одржана сутра, а њему ће претходити састанак представника града Београда са Владом, на коме ће бити размотрено под којим условима је могуће отварање угоститељских објеката, пише „Блиц“.

Како се наводи, разматраће се неколико модела рада ресторана и кафића, од којих су најизгледнија два: скраћено радно време или посебне мере које би прописивале колико људи и на којој удаљености може да буде у објекту.

Уколико одлука буде пала на скраћено радно време, готово је немогуће да оно буде после 18 часова. Могло би бити само још краће.

Међутим, изгледније је да ће бити прописане посебне мере, као што је то случај с фризерима или објектима попут спа центара, теретана.

Посебне препоруке ће бити растојање међу гостима. Према наводима „Блица“, то ће бити већа квадратура од оне која је раније била међу мерама и износила је четири квадрата.

И они који се залажу за отварање угоститељских објеката сматрају да је рестрикција да једна особа борави на девет квадрата, као у случају занатских радњи, или чак једна особа на 16 квадрата, као у случају фитнес центара неопходна како би се могућност преноса вируса готово онемогућила.

Потпуно „закључавање“ или „откључавање на  српски начин“ - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Потпуно „закључавање“ или „откључавање на  српски начин“
Растојање би могло да буде девет квадратних метара као што је тренутно прописано за фризерске салоне.

Ипак, и даље највећа препрека је медицински део Кризног штаба, чији је један од најгласнијих захтева је од почетка епидемије у Србији био затварање управо угоститељских објеката. Кафићи и ресторани су означени као „највеће легло вируса где се он и најлакше преноси“.

И после најновијих мера којима је дозвољен рад практично свима осим тржним центрима и угоститељским објектима, епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да је медицински део Кризног штаба имао јасан став да би све требало да буде затворено најмање 14 дана.

„Међутим, имамо такозвани економски диктат, и то јесу чињенице које не могу да се пренебрегну. За свега два дана стигло је 85 јасних притужби и молби за изузеће“ рекао је Кон.

Најгласнији у захтевима да се отворе угоститељски објекти су представници Београда. Заменик градоначелника Горан Весић нагласио је да је боље дозволити рад у контролисаним условима и где инспекција може да проверава мере него да се друштвени живот сели у станове где нема контроле.

Подсетимо, на територији Србије од понедељка су на снази мере које прописују да угоститељски објекти — кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови, као и тржни центри остају затворени.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала